2017-ben kirobban a nőforradalom

2017-ben kirobban a nőforradalom

Legutóbb a titokban odahívott operatőrök rögzítették, amint a Femen egyik aktivistája láncfűrésszel esett neki a Kijev főterén álló feszületnek, amelyet ­mint­egy félperces kemény munkával ki is döntött a helyéről. A hiányos öltözetű hölgy vastag védőszemüvegben, ám fedetlen keblekkel hajtotta végre az akciót, amelynek végén még pár szót a kamerákba üvöltött, majd úgy ahogy volt, elszaladt.

Ezzel a megmozdulással a Femen az orosz bíróság friss ítélete ellen tiltakozott: a Pussy Riots nevű punkzenekar tagjai fejenként két évet kaptak, amiért február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban az oltárnál előadták a ­„Szűz­anya, űzd el Putyint!” című szerzeményüket.

– Szolidárisak vagyunk mindenkivel, elsősorban a nőkkel, akiket bármiféle hatalom, vallás vagy középkori szokásrend el akar nyomni, meg akar alázni - nyilatkozta Anna Hucol, a mozgalom alapítója, aki az aktivisták közül egyedüliként soha sem dobja le a ruháját, mondván, kell egy „komoly arc” is a médiában az ügy képviseletére. Az aktivisták azonban rendületlenül vetkőznek, legtöbbször óriási tetszést és botrány egyszerre aratva. A Bors összegyűjtötte az elmúlt két év legnagyobb visszhangot kiváltó eseteit.

2010.

Az ukrán elnökválasztás idején Viktor Janukovics elnökjelöltet várta a kamerák erdeje az egyik szavazóhelyiségnél, amikor a félpucér lányok azt kezdték ordibálni, hogy „Álljon le az ország megerőszakolása!” Az esztendő legjelentősebb ukrán divatbemutatóját is megzavarták, tiltakozótábláikra pedig ezt írták: „A kifutó egy húsbolt!” és Modellek, ne menjetek a bordélyházba!”

Közismert, hogy Vlagyimir Putyint gyengéd szálak fűzték az egykori orosz tornászbajnokhoz, Alina Kabajevához, a Femen pedig az orosz elnök legérzékenyebb pontjára tapintott, amikor ukrajnai látogatása előtt meztelen felsőtestükre ezt a szöveget pingálták: „Ukrajna nem Alina”. Putyin amúgy is a bögyükben van, amit jól jelez egy későbbi akciójuk is, amelynek során „Isten, zavard el a cárt” feliratú táblákkal vonultak az utcára.

2011.

A tavalyi év meghozta a nemzetközi áttörést a mozgalom ­éle­té­ben. A szaúdi nők vezetési jogaiért az arab állam kijevi nagykövetsége előtt tiltakoztak. Képzelhető, mekkora feltűnést keltettek, amikor kocsikból félmeztelenül kihajolva kiabáltak, és a „Nőknek autót, a férfiaknak tevét” feliratot lobogtatták. Tavaly ősszel azonban már átlépték az országhatárt: pucér felsőtestükre az olaszok nemzeti színeit festették, így tiltakoztak a nőfaló, prostituáltakkal kapcsolatba került olasz kormányfő ellen.

2012.

Az idei nyáron aztán egyre-másra szervezték akcióikat, aminek következtében a hatóság is egyre keményebben lépett fel ellenük. Hatalmas botrány tört ki, amikor egyik aktivistájuk a kijevi repülőtéren – természe­tesen ruháit ledobva – akarta rávetni magát az országba érkező ortodox pátriárkára, miközben ezt kiabálta, „Öljétek meg Kirilt!”

Az idei ukrán–lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságon egy parkban a virágokból kirakott Eb-kabalafigurát „szentségtelenítették meg”, amikor a lábai közé egy szál bugyiban, fejükre gumimaszkot téve férfi nemi szervnek öltözve ­tilta­koztak az ellen, hogy a külföldiek fiatal ukrán prostituáltak szolgáltatásait veszik igénybe. A rendőrök a fotósok szeme láttára teperték le, majd vették őrizetbe a fájdalmas arccal sikoltozó feministákat.

Egy donyecki meccs előtt a hatóságok már nem engedték őket akcióba lépni, három aktivistát letartóztattak. A lányok szerint brutálisan bántak velük, egy erdőbe vitték és bántalmazták őket, hajukat erőszakkal levágták, míg a rendőrségi közlemény szerint csak udvariasan felkérték az aktivistákat, hogy fáradjanak a rendőrségre. Az üggyel kapcsolatban éppen a tévének nyilatkozó belügyi szóvivő arcába élő adásban vágtak tortát.

De az ukrán amazonok a londoni olimpián is felfedték keblüket, amelyre a „No Sarija!” szöveget festették, mivel úgy gondolják, az iszlám törvényeinek szélsőséges értelmezése a nők elnyomásához vezet. A londoni városháza előtt tüntető hölgyeket őrizetbe vették.

„Miközben a művészetekben elfogadott a meztelenség, addig úgy tűnik, a való életben a férfiak megrettennek a női meztelenségtől. Amíg nem vetkőztünk, nem vettek komolyan bennünket, azóta legalább van visszhangjuk az akcióinknak. Nem ijedünk meg a hatóság egyre erélyesebb fellépésétől, és továbbra is harcolunk a nők jogaiért” – hangoztatja Anna Hucol, miközben nem árt szem előtt tartania a Pussy Riots punkegyüttes tagjaira kimért kétéves börtönbüntetést. Lehet, hogy az ukrán bíróság közvetve nekik is üzent ezzel az ítéletével. De az ukrán amazonok nem hátrálnak: a Femen 2015-re párttá szeretne alakulni.

Egyetemisták kezdték

A Femen nőjogi mozgalmat 2008-ban alapította Anna Hucol, miután a hagyományos módokon nem tudta felhívni a figyelmet az ukrán nők külföldi prostitúcióra kényszerítésére. Anna mellett Alekszandra Sevcsenko a legismertebb aktivista. Az újságíró-egyetemista szőke szexbomba szívesen szabadul meg a felsőruházatától, amint mondja, ilyenkor érzi magát igazán szabadnak.

A Femen elsődleges célja, hogy a férfiak uralta társadalomban legyűrje a nők alávetettségét konzerváló tabukat. „2017-ben kirobbantjuk a nőforradalmat” – vetíti előre a jövőt Alekszandra, bár a részleteket egyelőre nem közölte. Az utóbbi idők akcióit elnézve alighanem félmeztelenül teszik majd, bár azt ők is elismerik, hogy módszerük kétélű, hiszen erősítheti is a „nő csupán szexuális tárgy” képet a társadalomban.
 

Via: borsonline.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~2M5hC$1Va

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply