A fém csípőimplantátumok betiltását követelik brit tudósok – Galamus

MTI 2012. március 13., kedd 7:48

A fémből készült csípőimplantátumok betiltásáért harcolnak brit kutatók a Lancet című szaklapban.

A szakértők szerint az adatelemzésekből egyértelműen kiderült, hogy azok az implantátumok, amelyekben fém a fémen gördül, károsak lehetnek és más implantátumoknál gyakrabban vonhatnak maguk után újabb csípőoperációkat.

A kutatók azt is követelik, hogy az implantátumokhoz hasonló orvosi műszereket és eszközöket engedélyezés előtt hosszabb ideig és jobban vizsgálják meg.

Az úgynevezett fém a fémen implantátumok tartósnak számítanak, és elsősorban fizikailag aktív pácienseknél alkalmasak a beültetésre. Ez azonban már régóta kétségbe vonható - írják a szakértők a Lancet lapjain.

Ashley Blom, a Bristoli Egyetem kutatója és munkatársai az elemzés elvégzéséhez négyszázezer, 2003 és 2011 között Angliában és Walesben végzett csípőimplantáció adatait vizsgálták meg. Ebből több mint 31 ezer volt fém-a-fémen protézis, a többi esetben kerámiát vagy polietilént is használtak.

Az elemzés szerint minél nagyobb a fémimplantátum ízületfelülete, annál nagyobb az esélye, hogy idővel ki kell cserélni. A fémből készült ízületi fej fém ízületi árokba dörzsölődik - így mérgező anyagok juthatnak a testbe, amik gyulladást idézhetnek elő.

Az ilyen pácienseknél évente vérvizsgálattal kell ellenőrizni, nem jutottak-e fémanyagok a szervezetükbe.

Via: galamus.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~EKDKA$kH

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply