A Femen, mint Franciaország jelképe

A vörös frígiai sapka nem jellemző része a Femen mozgalom tagjai öltözetének. Általában fedetlen felsőtesttel jelennek meg elhíresült akcióikon. Tiltakoznak a prostitúció és a szexuális molesztálások, a pedofília ellen, ugyanakkor az azonos neműek házasságának legalizálásáért szállnak síkra. 2012-ben Franciaországban a Femen aktivistái megpróbálták meghiúsítani azt a nagygyűlést, amelynek résztvevői a homoszexuális családokat legalizáló törvény ellen tüntettek. A mozgalmat akkor jegyezték be Franciaországban, és Irina Sevcsenko a Le Figaró toplistáján bekerült a 20 legismertebb nő közé. Szergej Fjodorovnak, az Orosz Tudományos Akadémia Európa Intézete vezető tudományos munkatársának véleménye.

Franciaország mindig úgy pozicionálja magát, mint olyan ország, amely nagyon aggódik az emberi jogok miatt, és igyekszik az élen lenni ebben a témában. Ugyanakkor, ha a Femen mozgalom akcióit nézzük, akkor látjuk, hogy mennyi benne a provokatív momentum. Franciaországot úgy látszik, különösebben nem izgatja, hogy az említett döntést hogyan fogadják más országokban, egyebek között Oroszországban.

Francois Hollande államfő 15 rajzból választotta ki Marianne új portréját. Maga Inna Sevcsenko a médiából értesült arról, hogy Franciaország „arca” lett. Számára ez kellemes meglepetés.

A Femen aktivistájának ábrázolása a francia nemzeti bélyegen kellemes tény számunkra, és óriási kudarc azoknak, akik ellenzik a nők jogaiért vívott harcot. Fogjuk-e folytatni a tiltakozásokat Franciaországban? Természetesen igen.

A fiatal képzőművészek rokonszenvesnek tartották a provokatív akciók eszmei inspirálójának arcát. Hollande elnök jóváhagyta munkájukat. „A fiatalság helyzetét kiemelt figyelemben részesítem elnökségem során, és a bélyeg jóváhagyása is ezt igazolja” – jelentette ki. Ugyanakkor Jurij Rubinszkij, az Orosz Tudományos Akadémia francia kutatási központjának vezetője úgy látja, hogy Hollande döntése nem a fiatalokra irányul.

A szocialisták szövetségesei a választásokon és a parlamentben – a baloldali front, a kommunisták, az ökológusok - közel állnak ezekhez a mozgalmakhoz. A kormánytöbbség pozíciója nem elég szilárd. Láthatók a „repedések” a Szocialista Párt és a szélsőséges balszárny között. Még ha a kormány nem is osztja az utóbbiak jelszavait, kénytelen gesztusokat tenni irányukba.

Közel félévszázada annak, hogy a hatóságok úgy döntöttek: Franciaország jelképének, Marianne-nak modern vonásokat adnak. Franciaország leismertebb és legszebb női lettek Marianne modelljei: Brigitte Bardot, Mireille Mathieu, Catherine Deneuve, Laetitia Casta, majd 2012-ben Sophie Marceau.

Via: hungarian.ruvr.ru


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~AyIP8$3dn

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply