A férfi, aki egyesével válogatta össze a félmeztelen aktivistákat …

Minden jel szerint egy titokzatos férfi az agy a félmeztelen aktivistáiról ismert Femen-csoportban. Viktor Szvjatszkijt egyszer csúnyán helybenhagyta a titkosrendőrség, de nem áldozattípus. Alig tagadja, hogy a csajozás miatt alapította meg a Fement, amelynek tagjait gerinctelen, pontatlan, gyenge nőknek tartja – derült ki egy most bemutatott dokumentumfilmből. De mit keres egy "pátriárka" a feminista tiltakozócsoport élén?

"Küldetésünk a tiltakozás, fegyverünk a pucér mellünk" – vallják a világszerte egyre nagyobb feltűnést keltő ukrán feminista szervezet, a Femen tagjai. Egy a Velencei Filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilmből kiderül: a tiltakozócsoport kiötlője és irányítója egy férfi – írta a The Independent. Az Ukrajna nem bordélyház című dokut egy 28 éves ausztrál rendezőnő, Kitty Green jegyzi.

Viktor Szvjatszkij hivatalosan tanácsadóként funkcionál a Femen mellett. A szervezet weboldalán olvasható információk szerint az ukrán titkosszolgálat több tagja nyár elején csúnyán összeverte aktivista tevékenysége miatt.

Viktor Szvjatszkij, verés előtt és után

Fotó: a-theism.ru

A rendező szerint azonban Szvjatszkij nem csupán támogatója a Femennek, hanem alapítója és főszervezője is. "Ez az ő mozgalma, ő választotta ki a lányokat is egyenként. Csak a legszebbeket vette be, mert ők kerülnek be a hírekbe. Ők kerülnek címlapra. És ez lett az arculatuk, így adják el a brandjüket" – mondja a rendező.

A dokumentumfilm szeptember 3-i bemutatóján a Femen több tagja is részt vett, köztük Inna Sevcsenko, az akciócsoport vezetője. A honlapjukon közölt képek szerint itt is szokásos stílusukban léptek színpadra, meztelen felsőtestükön egyebek közt a „NAKED WAR” (meztelen háború) feliratot viselve.

A közelmúltban több femenes külföldre költözött, hogy megússzák az Ukrajnában rájuk váró hatósági vegzálást. Állítják: "szisztematikusan zaklatják, ütik-verik, fogva tartják és folyamatosan fenyegetik őket" a hatóságok. Júniusban a csoport két francia és egy német tagját bebörtönözték egy tunéziai toplesz tüntetés után.

Egészen eddig nem volt világos, hogy Szvjatszkijnak mennyire meghatározó szerepe volt a Femen akcióiban. A film szerint ő küldte a lányokat arra a fehéroroszországi küldetésre is, ahol – legalábbis a Greennek nyilatkozó tanúk szerint – titkosügynökök letartóztatták, levetkőztették, megalázták, majd magukra hagyták a nőket egy erdőben, az ukrán határ közelében. A fehéroroszországi akcióra a rendező is elkísérte őket, az általa leforgatott anyagot azonban – mint a The Independentnek elmondta – "elkobozta a KGB", őt magát pedig 8 órán keresztül fogva tartották, majd Litvániába toloncolták.


Galéria: Egy férfi a Femen mögött

Femen a világ körül - kattintson a képekért!

Fotó: AFP / Claire Lebertre

Ordított a lányokkal, és mindennek lehordta őket

A dokumentumfilm tiszteleg a titokzatos Szvjatszkij szervezőkészsége és karizmája előtt, de megkérdőjelezi a csoportra gyakorolt hatását. "Szörnyen tud viselkedni, de metszően intelligens" – jellemezte a rendező. A férfi néha rettenetesen viselkedett a femenes nőkkel: "ordított velük, és picsának nevezte őket".

Kitty Green egy évig élt együtt egy kijevi lakásban négy Femen-taggal, miközben akcióikat filmezte. Fokozatosan jött rá arra, hogy a háttérben egy bizonyos Viktor Szvjatszkij mozgatja a szálakat. "Ha egyszer bekerül az ember a belső körbe, mindenképp kapcsolatba kerül vele. Ő maga a Femen."

Kezdetben Szvjatszkij nem járult hozzá ahhoz, hogy lefilmezzék, de a rendező nem tágított. Amikor Szvjatkszij végre ráállt az interjúra, próbálta igazolni paradox szerepét a Femen életétben: Mit keres egy pátriárka egy feminista tiltakozócsoport élén? „Ezek a lányok gyengék. Nincs igazi karakterük. Még csak nem is szeretnének erősek lenni, ehelyett alárendelt szerepet játszanak. Gerinctelenek, pontatlanok, és más tulajdonságaik sem teszik őket alkalmassá a politikai aktivizmus gyakorlására. Fontos, hogy a szükséges képességeket elsajátítsák általam” – magyarázta. Ragaszkodott hozzá, hogy pozitív hatással van a csoport működésére. Ám, amikor Green arra kérdezett rá, hogy vajon Szvjatszkij a nőzés miatt indította-e el a Fement, a férfi úgy válaszolt: "talán igen, valahol mélyen a tudatalattimban".

Az egyik Femen-aktivista a „Stockholm-szindróma” kifejezéssel jellemezte a lányok és Szvjatszkij kapcsolatát. Ezt a kifejezést arra a jelenségre hasznáják, amikor a túszok rokonszenvet éreznek túszejtőik iránt. "Pszichológiai függésben tart minket. És bár tudván tudjuk, hogy az ő segítsége nélkül is működne a csoport, a függés összetart." 

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: hvg.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~f6PQe$4A0

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply