Achter de schermen bij de beschilderde borsten van Femen

femen activist

Waarschijnlijk kent u ze, de naakte vrouwenlichamen van Femen. De van oorsprong Oekraïense feministen beschilderen hun ontblote bovenlijven met leuzen. Ze komen op voor de vrouwenrechten, tegen seksisme, tegen islamisering, et cetera. U kent ze.

Waar ze opduiken ontstaat een groot mediacircus. Logisch, want hoe vaak ziet Vladimir Poetin een dergelijk welkom wanneer hij op bezoek is in het buitenland? (Deden ze dat maar eens toen Silvio Berlusconi de Duitse bondskanselier Merkel ontmoette…) En zo vaak gebeurt het niet dat een modeshow van een topontwerper wordt ‘opgeleukt’ door een boel vrouwelijkheid zónder eetstoornis.

Shevchenko
Vice ging op onderzoek uit en spendeerde een weekend in Parijs met Inna Shevchenko, een van de oprichtsters van Femen. Shevchenko vergaarde eeuwige roem in Feministan toen ze in Kyiv een metershoog christelijk kruis omver zaagde om steun te betuigen aan de gearresteerde leden van Pussy Riot.

Shevchenko vluchtte uit haar vaderland Oekraïne en zoekt nu politiek asiel in Frankrijk. Wat zijn haar beweegredenen en hoe geeft ze inhoud aan haar ‘roeping’?

Bekijk de reportage van Vice hier. 

Femen in actie tijdens een protest.

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd en Pieter Yspeert op Twitter
Volg HP/ De Tijd op Facebook

/Gerelateerd

1 reactie op “Achter de schermen bij de beschilderde borsten van Femen

  1. Als je je zo kwetsbaar en zo zonder terughoudenheid op durft te stellen tegen machten die absoluut niet willen veranderen ben je gewoon een heldin. Ze schoppen gewoon grof tegen de schenen van de Russisch orthodoxe kerk en houden een topless jihad! Nog afgezien van de repressie die ze na elke actie ondergaan van de vaak despotische regimes in de landen waar ze acties voeren is dat alleen al enorm dapper. Vergelijk dat eens met maatschappijkritische cabaretiers en andere zogenaamde voorvechters van het vrije woord in Nederland die allemaal wel eens besmuikt het woordje islam of moslim laten vallen in een verder venijnige show met daar achteraan het onderhand obligate “Ik zal er verder maar geen grapjes over maken, hi hi”.
    Er word wel eens gezegd dat hun blote borsten de aandacht afleiden van hun boodschap. Het kan zijn dat ze daardoor ook een seksistisch publiek trekken ( Heel goed voor ze!). Maar je krijgt zoveel sterkere indrukken te verwerken als je ze figuurlijk het hoofd op weer een heilig hakblok ziet leggen en de voorspelbare reacties die daarop volgt dat je daarna niet met het beeld van een tepel in het hoofd achterblijft.
    Ze lopen reëel gevaar vaak door eigenlijk heel onschuldige dingen te doen zoals een shirt uittrekken of een liedje zingen, zeggen dat God niet bestaat of dat vrouwen rechten hebben. Als toeschouwer weet je dat en dan besef je ook hoezeer hun protest nog nodig is.
    En hoe belachelijk het eigenlijk is dat een lichaamsdeel, niet eens een geslachtsdeel, kan provoceren. En zelfs feministen kan provoceren! Femen is een goede graadmeter van hoe ziek onze maatschappijen eigenlijk zijn.


Geef een reactie Reactie annulerenOpen bundled references in tabs:

Via: hpdetijd.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Tq7ci$3IM

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply