Actievoerders Femen in Oekraïne mishandeld

In de Oekraïense havenstad Odessa zijn twee leden en een adviseur van de vrouwenactiegroep Femen in elkaar geslagen. Dat melden Oekraïense media. Het is de derde keer in enkele weken tijd dat de activisten rechtstreeks door opzettelijk geweld tegen hen worden verrast. Over de identiteit van de daders is niets bekend. De groep verdenkt de veiligheidsdiensten en eist vierentwintiguursbewaking.

Femen-oprichtster Anna Goutsol, Aleksandra Sjevtsjenko en politiek adviseur Viktor Svjatski kwamen zaterdagavond een huis uitlopen toen ze door een groep onbekenden werden opgewacht. Bij het geweld dat volgde liepen ze harde klappen op. Op Facebook verspreide foto’s van twee van de drie slachtoffers laten ernstig hoofdletsel zien. De daders ontsnapten in een gereed staande auto.

”Mijn gezicht is geschonden, ik heb blauwe plekken op mijn borst en rug”, liet Goutsol de Duitse nieuwssite Spiegel Online weten. Ook zou zij enige tijd buiten kennis zijn geweest. Zij en de andere slachtoffers zijn in een ziekenhuis behandeld. De politie van Odessa heeft de zaak in behandeling.

De leiding van Femen verdenkt overheidsdiensten van de aanval. De actiegroep zoekt de daders onder medewerkers van “speciale Oekraïense eenheden”. De drie slachtoffers menen te zijn geschaduwd en de aanval zou zijn uitgevoerd “volgens een uitgewerkt plan”.

Zondag heeft Femen het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken opgeroepen de veiligheid van de leden door middel van vierentwintig uursbewaking te garanderen. “Als dat niet gebeurt, dreigt de activisten dodelijk gevaar waarvan de verantwoordelijkheid onvermijdelijk bij de veiligheidsdiensten komt te liggen”. Het ministerie heeft nog niet gereageerd.

Voor Goutsol en Svjatski is het al de tweede tegen hen gerichte geweldsuitbarsting in enkele weken tijd. Eind juli werd de laatste op straat in Kyiv door mannen met boksbeugels zwaar toegetakeld. Een paar dagen daarna sloeg een man in een café in de hoofdstad Goutsol in elkaar. De mishandelingen vonden plaats vlak voor en na een officieel bezoek van de Russische president Vladimir Poetin en patriarch Kirill aan de Oekraïense hoofdstad. De activisten zijn ervan overtuigd dat ze worden geïntimideerd door Russische en Oekraïense veiligheidsdiensten.

Door Femens radicale stijl, waarbij activisten steevast hun borsten ontbloten en op hun lichamen gekalkte provocerende teksten tonen, vormt de groep voor de autoriteiten in de voormalige sovjetrepubliek al enkele jaren een luis in de pels. De feministische beweging keert zich hoofdzakelijk tegen schendingen van vrouwenrechten en zegt behalve in Oekraïne leden te hebben in tal van andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland, Brazilië en de VS.

Via: nd.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~D239D$43l

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply