Andra bullar av i Miljöpartiet

Ledare
i dag 00:30
| Uppdaterad i går 18:13

Efter den barbröstade aktionen i Almedalen under statsminister Fredrik Reinfeldts tal stryks Femen-aktivisten Jenny Wenhammar från Miljöpartiets riksdagslista.

Med beslutet sätts en ny standard inom partiet. Skälen som anges visar att MP-ledningen nu fjärmar sig från de utomparlamentariska politiska rörelser som partiet av tradition hämtar näring och medlemmar ur. Det är en nödvändig utveckling. Ett demokratiskt parti måste helt och fullt agera utifrån demokratiska principer.
”Det ska inte råda några tvivel om att man som miljöpartist och aktivist inte har något som helst stöd från partiet för att störa partiets meningsmotståndare när de talar”, skriver partisekreteraren Anders Wallner tillsammans med Petter Forkstam, regionordförande för MP i Skåne och Helene Öberg, sammankallande i partistyrelsen, i Expressen.

Miljöpartiets ledning har med rätta anklagats för att ha varit otydliga i frågan. Som den moderate riksdagsledamoten Hans Wallmark konstaterat: ”De flesta andra politiska partier skulle agera kraftfullt om någon av deras egna riksdagskandidater gjorde tjurrusningar mot landets regeringschef, men inte MP.”

Kritiken står i någon mening kvar. Riksdagskandidaten stryks inte på grund av sin barbröstade protest utan för att hon inte anser sig kunna lova att inte upprepa liknande aktioner i framtiden – vilket även gäller i rollen som folkvald i riksdagen.

För ett parti som aldrig suttit i regeringsställning, men som drömmer om att styra landet, är det alltför riskabelt att ha en företrädare som inte drar sig för att göra uttalanden medelst tusch på torson i talarstolen. Frågan är särskilt känslig för ett parti som hämmats av att under sin framväxt förknippats med originella och alternativa personligheter. Ledningen har medvetet och successivt försökt förändra bilden av de sambadansande gröna vågare som dansade in i riksdagen i syfte att framstå som ett salongsfähigt parti. Gustav Fridolin ses numera ofta i slips.

Fallet med Femen-aktivisten tål att jämföras med en mindre uppmärksammad aktion genomförd av Niclas Person, en av Miljöpartiets kandidater till Europaparlamentet. I våras protesterade han under ett möte arrangerat av Sverigedemokraterna med banderollen ”Inga fascister i vårt Örebro”. Det gick stökigt till. Persson blev omhändertagen och visiterad av polisen. Nio personer omhändertogs för störande av ordning.

Persson klarade sig undan kritik. Det krävdes en uppmärksammad protest utan kläder för att MP-ledningen skulle ta ställning mot företrädare som har svårt att respektera meningsmotståndares rätt att delta i det politiska samtalet. Det var, som man säger, på tiden. Nu blir det andra bullar av.


Marcus Svensson
marcus.svensson@smp.se


På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Aktivera javascript för att se kommentarer på denna sida.

Disqus


Open all references in tabs: [1 - 3]

Via: smp.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~CrOSN$5Hu

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply