Az ukrán hatóságok szerint fegyverek voltak a Femen főhadiszállásán

Felfggeszti ukrajnai tevkenysgt s elhagyja az orszgot a flmeztelen tntetseirl ismertt vlt Femen ukrn njogi mozgalom az aktivistit rt sorozatos tmadsok miatt - jelentette be kedden Olekszandra Sevcsenko, a szervezet egyik vezetje.

"Az utbbi idben t tmadst hajtottak vgre a szervezet aktivisti ellen. Megrtettk a jelzst, s gy dntttnk, hogy felhagyunk ukrajnai tevkenysgnkkel. Meg akarjuk tartani aktivistinkat, s meg akarjuk vdeni ket a tmadsoktl. Flnk, hogy meglnek bennnket" - jelentette ki Olekszandra Sevcsenko.

Hozztette, hogy a szervezet tagjai nagyobb biztonsgban tudhatjk magukat klfldn, ahol "az ukrn hatalom nem ri el ket, s veszly esetn vdelmet krhetnek a helyi rendvdelmi szervektl". A Femen-vezet ugyanakkor nem rulta el, mely orszgba kszlnek tkltzni.

A dntsben valsznleg szerepet jtszott, hogy a Femen szerint a hatsgok kedden provokcit hajtottak vgre ellenk. A kijevi rendrsg ugyanis azt kzlte, hogy fegyvereket talltak a Femen irodinak tkutatsa sorn. A szervezet azonban tagadja a vdakat s azt lltja, hogy a fegyvereket a hatsgok helyeztk el irodiban.

Tavaly alaptott Prizsban j szkhelyet a szervezet szmra Inna Sevcsenko Femen-vezet, aki idn jliusban megkapta a menedkjogot Franciaorszgban. 2012 augusztusban meneklt Prizsba, miutn hazjban eljrs indult ellene, amirt motoros frsszel elvgott egy ortodox keresztet Kijev kzpontjban.

Az ukrn hatsgok szerint fegyverek voltak a Femen fhadiszllsn

A kijevi rendrsg kzlemnye szerint egy nvtelen bejelentst kveten vizsgltk t a mozgalom fhadiszllst, ahol a hzkutats sorn egy msodik vilghbors pisztolynak s egy kzigrntnak ltsz trgyat, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnkt s Kirill orosz ortodox ptrirkt clkeresztben brzol kpeket talltak.

A Femen ugyanakkor azt lltja, hogy a fegyvereket a hatsgok helyeztk el irodiban.

"Megrkeztek a helysznre s arra utastottak minket, hogy hagyjuk el a hzat, mert egy bejelents szerint pokolgpet helyeztek el ott. Kt-hrom percre kimentnk, aztn visszahvtak minket, s kzltk, hogy ezeket a trgyakat talltk. De neknk nincsenek fegyvereink (...) Ez abszurd! nmagban a tny, hogy a rendrsg nhny msodpercen bell egy klnleges egysggel szllt ki, jelzi, hogy az egsz meg volt rendezve" - mondta Anna Hucol, a Femen egyik vezetje.

Az eset kapcsn egyelre senkit sem vettek rizetbe.

A vilgszerte flmeztelen ni aktivistinak tiltakozakciirl hres, a sokkol akcikkal a nk jogairt s a szexizmus s diszkriminci ellen kampnyol szervezet szerint ez a lps "jabb provokci" a hatsgok rszrl, aminek clja a Femen tevkenysgnek megfkezse.

Hucolt a kzelmltban ktszer is sszevertk a Femen tevkenysge miatt. A szervezet szerint a tmadsokat az ukrn belbiztonsg rendelte el.

Via: delmagyar.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~qW54j$45X

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply