‘Brein achter Femen is een man’

Ukraine is not a Brothel is een van de films waar veel mensen naar uitkeken op het filmfestival. De documentaire werd geregisseerd door de 28-jarige Australische Kitty Green en heeft heel wat verrassingen in petto. Zo kwam de filmmaakster te weten dat het brein achter Femen, de groepering vrouwen die topless protesteren tegen seksuele en politieke onderdrukking, eigenlijk bestuurd wordt door een man.

Koos de meisjes zelf

De man werd aanzien als een soort van consultant voor Femen, maar in de documentaire komt de waarheid naar buiten. ‘Het is zijn eigen beweging, hij is het brein erachter’, vertelt filmmaakster Kitty Green aan The Independent. ‘Hij koos zelfs alle meisjes eigenhandig uit. Het moesten knappe dames zijn, want de knapste verschijningen zouden op de covers van de kranten komen en daar was het hem allemaal om te doen.’

Het was Svyatski ook die enkele Femen-dames op een gewaagde missie naar Belarus stuurde. De fillmmaakster ging mee en zag daar hoe de meisjes gearresteerd, uitgekleed, vernederd en achtergelaten werden in een bos dichtbij de grens met Oekraïne. Haar eigen filmmateriaal werd afgenomen en ze werd acht uur lang opgesloten en vervolgens gedeporteerd naar Letland.

‘Vreselijke man’

Ze omschrijft de leider van Femen als een ‘vreselijke maar erg intelligente man’. Het werd haar pas na een hele tijd duidelijk dat hij het was die aan de touwtjes trok binnen Femen. ‘Zodra je echt in de organisatie zit, kun je er niet naast kijken. Hij is Femen.’ Volgens haar was de man vreselijk tegen de meisjes en schold hij hen voortdurend uit.

Geen karakter of ruggengraat

Een interview wilde de man aanvankelijk niet geven, maar na genoeg aandringen en doorzetten stond hij haar toch te woord voor de camera. ‘Toen vertelde hij dat de Femen-meisjes geen karakter hadden. Svyatski vond ook dat ze geen ruggengraat en intelligentie hadden. Dus dat heb ik hen allemaal moeten bijbrengen, vertelde hij dan.’

Green vroeg Svyatski ook of hij Femen niet opgericht had om meisjes te kunnen krijgen. ‘Misschien wel, maar dan heel onbewust’, antwoordde hij.

Via: nieuwsblad.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~xKoqX$4Bh

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply