Dinsdag in ‘IKONHUIS 2Doc’: Alledaags Verzet – TV

'Alledaags Verzet' is een kaleidoskopische film over de kunst van verandering en een eerbetoon aan geweldloos verzet wereldwijd.

Wat is de overeenkomst tussen de Occupy Beweging, de Spaanse Indignados en de Arabische Lente? Is er een verband tussen de democratische beweging in Iran en de strijd in Syrië? En welke link bestaat er tussen de onblote borsten van de FEMEN activisten uit Oekraïne en de demonstraties op het Tahrir plein in Egypte? De oorsprong van de protestbewegingen mag verschillen, maar voor hun creatieve geweldloze campagnes putten de actievoerders uit dezelfde bron. 'Alledaags Verzet' gaat op zoek naar die bron en toont de kracht en de inspiratie van de creative geweldloosheid en de burgelijke ongehoorzaamheid wereldwijd.

Zelf waren de filmmakers in 2009 onderdeel van de Groene Revolutie in de straten van Teheran, een volksprotest tegen de vervalste presidentsverkiezingen. Samen met anderen zetten zij de beelden online waardoor de hele wereld getuige was van de gewelddadige dood van het jonge meisje Neda door kogels van de oproeppolitie. Sindsdien volgden zij actievoeders in andere landen bij het voorbereiden en uitvoeren van hun geweldloze campagnes, maar ook bij het samen zoeken naar inspiratie en nieuwe vormen van protest met de hulp ervaren voortrekkers van de wereldwijde beweging, zoals de Srdja Popovic, oprichter van Servische beweging OTPOR die Milosevic ten val bracht. En Inna Shevchenko, lid van FEMEN, die begon in Oekraine, maar die inmiddels ook elders in Europa actief is met haar naakte verzet.

De film is onderdeel van een wereldwijd multimediaal project op everydayrebellion.net dat onderzoek doet naar de gevolgen van de geglobaliseerde samenleving, die op veel plaatsen ontaardt in geweld tegen burgers door regeringen en multinationals. De film geeft een stem aan al diegenen die zich geweldloos tegen dit systeem verzetten. Of zoals Gandhi het zei: 'Eerst negeren ze je, dan lachen ze je uit, dan vechten ze tegen je, en dan overwin jeze.'

Scenario, regie en camera: Arash T. Riahi Arman T. Riahi, camera: Mario Minichmayr, Dominik Spritzendorfer, muziek: Karuan, montage: Nela Märki, David Arno Schwaiger, productie: Arash T. Riahi, Sabine Gruber, Michael Seeber.

EVERYDAY REBELLION (112’-52’/2013) is een productie van Golden Girl Film production en Mira Film en is integraal onderdeel van cross-mediaal project: everydayrebellion.net.

'IKONHUIS 2Doc', dinsdag 5 mei om 23.00 uur op NPO 2.Dinsdag in 'IKONHUIS 2Doc': Alledaags Verzet
'Alledaags Verzet' is een kaleidoskopische film over de kunst van verandering en een eerbetoon aan geweldloos verzet wereldwijd.

Open all references in tabs: [1 - 3]

Via: tv-visie.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~JW55j$67g

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply