"Drie Femen-activistes ontvoerd vóór EK-match"Door:
Joeri Vlemings

16/06/12 -
00u42  Bron: The Guardian

<!-- moddate: 120616

Voor de wedstrijd in Warschau van Polen tegen Griekenland protesteerden de Femen-activistes vorige vrijdag al naakt.
© ap.

Een bende van zo'n 15 kerels zou in Donetsk drie dames van de feministische groepering Femen ontvoerd hebben vóór de match van Oekraïne tegen Frankrijk. Het gaat om Femen-leidster Alexandra Shevchenko, Anna Bolshakova en Yana Zhdanova. Dat meldt The Guardian.


Yana Zhdanova.
© afp.

Volgens Femen werden de vrouwen achtervolgd door een vijftiental mannen. De dames verspreidden zich en rond vier uur in de namiddag hadden ze geen contact meer met Shevchenko. Nog een uur later werd er ook niks meer vernomen van Bolshakova en Zhdanova.

De website van Femen beweert dat de kerels eruitzagen als leden van de Oekraïense Staatsveiligheid of iets dergelijks en dat de Donbass-buurt bekend staat als "autonoom gangstergebied" van Oekraïne. De organisatie is daarom "heel erg bezorgd over het leven en de gezondheid" van haar activistes.

Een van hen, Anna Gutsol, zei aan de Guardian: "Drie leden van ons zijn verdwenen. We weten niet waar ze zijn." Ze vermoedt dat de verdachte heerschappen gelinkt zijn aan een machtige plaatselijke oligarch.

De politie van Donetsk ontkent alvast elke betrokkenheid.

De Femen-activistes zijn gekend voor hun naaktprotesten tegen het EK 2012, dat dit jaar in Polen en Oekraïne plaatsvindt. Volgens Femen zal de prostitutie nog een stevige zet krijgen door het voetbalevenement, daar waar het land al een buitensporige seksindustrie kent. Op 21 mei konden activistes zich even meester maken van de Euro 2012-beker. Shevchenko besteeg het podium in Dnipropetrovsk, trok haar topje uit en bracht zo de boodschap: "Fuck Euro 2012".

Het is niet de eerste keer dat Femenfanaten zouden ontvoerd zijn. Shevchenko en twee van haar collega's werden in december al eens gekidnapt en ook gefolterd na naaktprotest in Wit-Rusland tegen president Alexander Lukashenko.

De dames beweerden toen dat zes Wit-Russische KGB-spionnen hen aan een bushalte in Minsk konden grijpen en met hen naar een afgelegen bos reden. De agenten zouden olie over de activistes gegoten hebben en ermee gedreigd hebben hen in brand te steken. Ze knipten het haar van de vrouwen af en filmden onderwijl de hele foltering. Uiteindelijk kwamen de dames ervan af met snijwonden en blauwe plekken en werden ze achtergelaten in het bos.


Alexandra Shevchenko.
© afp.


Anna Bolshakova.
© afp.


Alexandra (L) en Inna Shevchenko.
© reuters.

Wat vind jij van dit nieuws?

Open all references in tabs: [1 - 7]

Via: hln.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~K8Hng$19U

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply