Duister mannelijk randje om Femen

donderdag 5 sep 2013

Protesteren met borsten. Femen kennen we bijna allemaal, Oekraïnse dames met ontbloot bovenlijf die protesteren. Zo waren ze aanwezig bij het EK Voetbal in Polen en Oekraïne en wisten ze op een paar stappen van president Poetin te komen. Maar nu blijkt de groep een duister randje te hebben, een mannelijk randje.

Een nieuwe documentaire over de groep onthult dat Femen is opgericht en wordt geleid door een man. Victor Svyatski zou het grote brein achter de groep zijn en alle dames zelf hebben uitgekozen. "Hij kiest voor de mooiste dames, omdat die beter verkopen en beter zijn voor het imago. Zo verkoopt hij Femen als merk," zegt documentairemaakster Kitty Green.

Geen bordeel

"Ukraine is not a brothel" gaat vandaag in première in Venetië. Enkele originele Femen-leden zijn daarbij aanwezig. De meeste van hen wonen ondertussen in het buitenland, omdat ze in Oekraïne niet meer veilig zijn. Maar ook in het buitenland is het niet rustig wonen, hun hoofdkwartier in Parijs ging afgelopen maand in vlammen op.

Tot nu toe was er weinig bekend over de rol van "consulent" Svyatski. Maar hij zou bijvoorbeeld ook Femen-dames naar Wit-Rusland hebben gestuurd. Die werden daar volgens de documentaire opgepakt, vernederd en achtergelaten in een woud op de grens tussen Wit-Rusland en Oekraïne. Green was daarbij, maar mocht de beelden die ze toen maakte niet houden.

Meisjes

Volgens Svyatski is zijn invloed op de groep louter positief. Op de vraag of hij de groep oprichtte "om meisjes te krijgen" zei hij: "Wellicht ja, ergens in mijn achterhoofd."

Deel dit artikel

Via: nos.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~nPqQG$49k

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply