Er en ensom kriger ikke håpløs?

Amina ble arrestert 19. mai da hun skrev ordet «Femen» på en vegg i en muslimsk gravlund. Hun ble reist tiltale mot for å ha fornærmet gravstedet og å ha oppført seg på umoralsk måte. Likevel fant hennes handlinger en gjenklang langt utenfor Tunisia.

Florence Montreynaud, en historiker og forfatterinne som var medlem av en feministisk bevegelsen i 40 år, samtykket i å kommentere Aminas handlinger:

- Jeg synes sammenlikningen mellom Amina og Jeanne d’Arc å være interessant. I de begge tilfeller ser vi en ensom kvinne, en kvinne som er mot alle. Dette skjelner Aminas opptreden fra feministiske aksjoner av dette slag på siste tiår der vi alltid kan se en liten gruppe. Hun utsetter seg for en utrolig fare. Man kan råde ingen å risikere så sterkt ved å etterlikne hennes handlinger.

Aminas opptreden minner på Jeanne d’Arcs opptreden med bare en forskjell: hun er ikke panserkledd slik som Jomfruen av Orléans, hun blotter sin kropp. Man kan ta bevegelsen «FEMEN» på forskjellige måter, men man må tilstå at den har gitt nakent bryst en helt annen mening enn den som er vanlig i den europeiske sivilisasjonen – bryst er ammende eller bryst er erotisk. De ga tilbake meninger hvis utspring er i den antikke mytologi. Man kan også anføre eksemplet av «Friheten på barrikadene» til Eugène Delacroix – kjolen er revet, men hun har ikke tid for å bringe den i orden, fordi det viktigste er slag.

Amina risikerer sitt liv for å forsvare oss, menn og kvinner av god vilje som tror på en bedre verden. Verden der kvinner vil ha like rettigheter med menn, kan kle seg slik som de vil, vil ha en lik rett til følelser og å uttrykke dem.

Hva finner feministen styrker i for å motstå den yte verden? Montreynaud synes:

Slik som hos mange motstandere, er denne indre stillhet og selvsikkerhet bevis på at de virker i overbevisningen om at bare deres vei er riktig. Historien vet mange eksempler på dette: Mandela, Martin Luther King, Gandhi... Vi ser uforstyrrelighet som de tar alle begivenheter med. Deres handlinger er fulle med sjelero, dvs. er de rettet på Sannhet.

Via: norwegian.ruvr.ru


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~3BR0N$30x

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply