Femen-aktivisták a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Fotó: EPA …

Főoldal /
Bulvár

Forrás: hirado.hu/mti | 2013. szeptember 06. péntek 19:40 |
Betű méret növelése
Betű méret csökkentése


A mozgalom hat tagja vetkőzött félmeztelenre egy róluk készült dokumentum film bemutatója előtt.

A Femen egyik vezetője, Inna Sevcsenko piros betűkkel írta mellkasára az "Ukrajna nem bordélyház" feliratot, amely egyben az említett dokumentumfilm címe is, míg társai különféle szlogenekkel a bőrükön jelentek meg. Az aktivistákat a mozgalmuk történetét megfilmesítő Kitty Green ausztrál rendező kísérte. Green hónapokig forgatott a Femen tagjainak életéről és félpucér tüntetéseikről, amelyeket az egész világ szemmel kísért, és amelyek Sevcsenko szerint tíz országban találtak követőkre. Az ausztrál rendezőt, akinek nagyanyja ukrán, 2012-ben egy fehéroroszországi tüntetésen több aktivistával együtt őrizetbe vették.

Femen-aktivisták a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

A film betekintést nyújt a szervezet legféltettebb titkaiba, és egy, a mozgalmat alapjaiban meghatározó paradoxonra is rámutat: méghozzá arra, hogy a Fement a kezdetek kezdetén éppen egy férfi, a patriarchátust megtestesítő Viktor segítette.

Femen-aktivisták a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

"Viktor segített nekünk megérteni a patriarchális rendszer működését, amelyben a nők szexrabszolgák és gyakran a családon belüli erőszak áldozatai" - magyarázza Sevcsenko. Az aktivista azt is elárulta, hogy a mozgalomnak végül meg kellett szabadulnia Viktor befolyásától, aki azóta kilépett a Femenből. Az Ukrajnában alapított, ám párizsi székhelyű szervezet több éve folytat harcot a szexizmus és a nők diszkriminációja ellen. Az aktivisták tüntetéseiken gyakran meztelen felsőtestüket használják transzparensként, ezzel hívva fel magukra a világ figyelmét.

Via: hirado.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~07gGJ$4BF

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply