Femen-aktivister gripna utanför ambassad

Aktionen inleddes vid 09-tiden där fyra personer från den feministiska organisationen Femen tagit sig till ambassadområdet.

En man och en kvinna stod i bar överkropp utanför huvudingången och viftade med en Prideflagga.

Två barbröstade kvinnor tog sig sedan in på området med Prideflagga och slagord skrivna i rött på kropparna. I händerna hade duon en skylt med texten homosexual propaganda on Russian ground.


– Vi gör det här för att vi vill utmana Vladimir Putin, och få svenska myndigheter att reagera. Den ryska antigay-lagen är inte okej, och Putins våld mot hbtq-personer är inte acceptabelt, säger Femen-medlemmen Lucas till SvD.se.

Efter att ambassadens vakter försökt stoppa kvinnorna, 41 och 21 år gamla, från att ta sig in i ambassadbyggnaden greps de av polis på plats.

– Vi vet inte hur de har tagit sig in på området. De är gripna för olaga intrång, säger Björn Svensson, KC-befäl vid Stockholmspolisen.

Har de uttryckt några slagord?

– Det kan jag inte gå in på.

Kvinnorna är enligt polisen internationellt kända, och är troligen samma personer som var involverade i aktionen mot Stockholms moské på Södermalm för en dryg månad sedan.

Enligt Femen själva rör det sig om Femens talesperson i Sverige, Jenny, och den egyptiske Femenaktivisten Aliaa Elmahdy, som SvD nyligen intervjuade.

De fördes med polisbil till Norrmalms polisstation där de ska förhöras.

Aktivisterna som uppehöll sig utanför ambassaden är inte misstänkta för något i nuläget.

Tidigare i veckan skrev Rysslands president Vladimir Putin under ett kritiserat lagförslag som förbjuder ”homosexuell propaganda” riktad mot minderåriga.

Femen uppger att de utför aktionen i protest mot lagstiftningen och mot förföljelsen av homosexuella i Ryssland.

– Vi tycker att svenska myndigheter kan göra mer och föra en dialog med Ryssland. Carl Bildt kan göra mer än att twittra i frågan, säger Lucas.

Några hundra personer hade vid tiotiden på torsdagen - fristående från Femen - hörsammat en annan uppmaning att ta sig till Rysslands ambassad för att säga ”riktigt, riktigt gay” saker i protest mot den nya ryska lag som förbjuder ”homosexuell propaganda”.

Med musik, dans, applåder, visselpipor och flaggor protesteras det. Deltagarna skriver också lappar med ”gaypropaganda” som ska lämnas till ambassaden.

– Vi är här för att sprida ”gaypropaganda” och visa hur löjligt konceptet är. Vi vill att det ska vara ett glatt tillfälle, säger initiativtagaren Maxwell Zachs.

Han uppger att Femenaktivisterna respekterade deras lugnare protest genom att lägga sin aktion en timme tidigare. På frågan om också han kommer att försöka ta sig in på ambassadområdet svarar han att han inte bestämt det.

Några av deltagarna i den andra demonstrationen trotsar vid tiotiden polisens anvisningar om att hålla demonstrationen på andra sidan gatan och dansar utanför staketet. Några personer försöker få med sig övriga demonstranter in på ambassadsområdet, men motas bort av polisen.

– Vi vill att det ska bli ett hallabalo. Det är ett helvete våra ryska systrar och bröder lever i. Vi är här för att visa solidaritet med dem, säger Peter Sahlström, en av de mer konfrontativa aktivisterna.

Över 700 personer hade anmält på Facebook att de skulle komma. Eftersom det var 200 som faktiskt dök upp tycks Facebookevenmanget alltså ha inbjudit till en del så kallad slacktivism (efter engelskans ”slacker”, slöfock, en form av aktivism på nätet som kräver minimal ansträngning).

Men evenemanget kan lika gärna ses som ett exempel hur effektivt sociala medier kan mobilisera verkliga protester på gatorna.

Evemenanget spreds snabbt genom att deltagare bjöd in sina vänner och blev långt större än grundaren Maxwell Zachs räknat med. På mindre än en vecka hade 5 000 personer bjudits in.

Maxwell Zachs hade bara tänkt göra en mindre ”flashmobb” med sina vänner. Men när det hela bara växte på nätet fick han hjälp av RFSL att ordna ett demonstrationstillstånd.

President Putin undertecknade alltså för en månad sedan en ny lag mot ”propaganda mot icke-traditionella sexuella relationer” och ”sårande av religiösa känslor”. Lagen är direkt riktad mot hbt-organisationer.

Samtidigt ökar våldet mot hbt-personer i landet, och människorättsaktivister menar att regeringens hårdnade politik mot hbt-personer legitimerar och förvärrar våldet.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz


V 31 | Vilka var det som demonstrerade?


Staden var med sina två miljoner invånare USA:s fjärde största under 1950-talet. Sedan dess har Detroit krympt till mindre än hälften när invånarna flytt ökande brottslighet och försämrade livsvillkor – och tagit sina skattepengar med sig.

V 30 | I vilken stat ligger Detroit?

Solliden, Öland. 2013-07-13Christopher O'Neill och Prinsessan Madeleine, på Solliden.Foto: Linus Sundahl-Djerf / 71747

V 29 | Vart reste prinsessparet?

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: svd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Mcz1U$3vI

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply