Femen fenomeni

Ayrıca bakınız

  • Polonya 09/06/2012 15:47 CET
  • Tunus’ta FEMEN davası başlıyor 30/05/2013 12:26 CET
  • Tunuslu FEMEN üyesi ilk duruşmasında cezaya… 30/05/2013 23:56 CET
  • Berlin’e istenmeyen komşu taşındı 16/05/2013 11:16 CET
  • Ağlama Duvar’ında şal giyen beş kadın gözaltına alındı 11/04/2013 14:05 CET

Yarı çıplak kadın üyelerden oluşan Femen grubu geçtiğimiz nisanda Brüksel’deki İslam Kültür Merkezi önündeydi. Her zamanki gibi beklenmedik bir anda ve yerde kadınların haklarını kendi yöntemleri ile savunuyorlardı. Bu seferki protesto grup üyesi Tunuslu Amina’nın serbest bırakılması için yapıldı.

Kyiv’de, Femen’in kurucularından Oleksandra Şevçenko uyarıyor:

“Bugün asıl hedefimiz Orta Doğu. Dün İslami cumhuriyetlerdeki ilk protestomuz Fransız ve Alman iki kadın üye tarafından organize edildi. İki haftadır hapiste olan üyemizin haklarını savundular. Bence Amina ‘kadın Arap Baharı’nın fünyesi haline gelebilir.”

Gerçekten de Şeriat ile yönetilen ülkelerdeki kadın sorunları Femen’in yeni hedefi haline geldi. İngiltere’de düzenlenen Olimpiyat Oyunlarında yarışmalara başörtülü kadın oyuncuların katılmasına izin verilmesi Femenci göstericilerin sahneye yeniden çıkmasına neden oldu.

Göğüslerine yazdıkları ‘eşcinsellere güveniyoruz’ gibi dikkat çekici sloganlar provokatif yönlerinin ne kadar kuvvetli olduğunu gösteriyor. Eş cinsel evliliklere karşı katı bir tavır takınan Katolik Kilisesi de Femen’den payını alan diğer bir kurum.

Ayrıca Rus Ortodoks Kilisesi de Femencilerin hedeflerinden biri. Başpiskopos Kirill’in temmuz 2012’deki Kyiv ziyareti de bu yüzden oldukça hareketli başladı.

Femenci kadınların gösteri düzenledikleri bir diğer ülke ise Rusya. Yarı çıplak göstericiler son başkanlık seçimlerinde Vladimir Putin’in oy kullandığı sandığı çalmaya çalıştı. Femenciler böylece seçimlerde yapılan yolsuzluklara dikkat çekmeyi hedefliyordu. Putin ise “diktatör” olarak görüyorlardı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de grubun gazabından kurtulamadı. Sivil toplum kuruluşlarının Rusya’da sıkı kontrollerden
geçirilmesini protesto eden göstericiler başbakana zorlu anlar yaşattı.

Özellikle katı politikaları ile öne çıkan politikacıları hedef alan grup, basında yer bulabilmek için çarpıcı hatta tiyatroya benzeyen protesto yollarını da kullanıyor. Örneğin Beyaz Rusya lideri Aleksandır Lukaşenko’yu Hitler’e benzettiler.

İtalya’da ise yarı çıplak kadınların hedefinde ‘kadınlara düşkünlüğü’ ile tanınan eski başbakan Sylvio Berlusconi vardı.

Oleksandra Şevçenko’ya göre yeni üyeleri sayesinde grup artık dünyanın her yerinde gösteri düzenleyebilecek bir kapasiteye ulaştı:

“İnsanlara sadece kağıt dağıtmıyoruz. Sosyal ağlarda ve medyada aktif olarak çalışıyoruz. Kadınlar bizlere kendileri yazıyor. Sosyal medyadan, Facebook sayfamızdan bize ulaşıyorlar.”

Ülkelerinde kadınlara yapılan haksızlıkları protesto etmek amacıyla Ukraynalı üç genç öğrenci kız 2008’de bu grubu kurdu.

2012’deki Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki protestoları uluslararası medyanın dikkatini çekmelerinde önemli rol oynadı.

Daha fazla: FEMEN, Gösteri, Kadın hakları

Copyright © 2013 euronews

Haberin videosunu izlemek için JavaScript gerekiyor

Via: tr.euronews.com


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~kq7ci$319

This entry was posted in TR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply