Feministen zonder tepels voeren actie op Facebook


Door: redactie

23-4-13 -
10:12

<!-- moddate: 130423

De feministische actie op Facebook brengt de problemen met de netwerksite zelf onder de aandacht.
© Reka Nyari/Facebook.

Om een Tunesische Femen-activiste te steunen die halfnaakte foto's van zichzelf op Facebook postte, gaan ook Westerse feministen topless op de sociaalnetwerksite. Of beter: bijna topless. Want om de censuur van Facebook te vermijden besloten de dames om hun tepels weg te photoshoppen.

De Tunesische Amina Tyler - lid van de feministische actiegroep Femen - maakte vorige maand een statement. 'Mijn lichaam is van mij', luidde het bij een Facebook-foto van zichzelf met ontbloot bovenlijf. Amina kreeg daarop verwensingen en bedreigingen naar het hoofd geslingerd in haar land.

Op de pagina 'My Body Belongs to Me' krijgt het Tunesische meisje steun van Amerikaanse vrouwen die zich topless lieten fotograferen door Reka Nyari. Opvallend is dat de tepels van de geportretteerde dames digitaal werden weggegomd. Vrouwelijke tepels geven namelijk problemen op Facebook - mannelijke overigens niet. Facebook zegt in zijn richtlijnen nergens letterlijk dat vrouwentepels 'off limits' zijn, maar neemt zich daarin wel voor om geen 'pornografische afbeeldingen' te publiceren.

Tylers actie is inmiddels punt voor discussie, meldt NRC.nl. Fotografe Reka Nyari meent dat er een goed besluit is genomen om de tepels preventief onzichtbaar te maken. 'Ik was bang dat de foto's anders verwijderd zouden worden, en niet zouden worden gezien en gedeeld', legt ze uit. 'Bovendien zouden de facebookaccounts van de afgebeelde vrouwen verwijderd kunnen worden. Dat wilde ik hen niet aandoen. Je kunt als activist niet om Facebook heen.'

Open all references in tabs: [1 - 6]

Via: ad.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~3Ny4E$2fR

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply