Het verhaal begint bij Amina Tyler, een 19-jarige Tunesische vrouw die vorige maand topless foto’s van zichzelf op Facebook postte en daarmee commotie veroorzaakte in haar geboorteland.
‘My body belongs to me’ (‘Mijn lichaam is van mij’), luidde het onderschrift bij de foto. Ze kreeg bedreigingen, vreest voor haar leven en is sindsdien spoorloos. Islamitische fundamentalisten riepen zelfs op tot steniging. Tyler is lid van Femen, de Oekraïense feministische protestgroep die actie voert met internationaal topless protest tegen de onderdrukking van vrouwen.
Als reactie op de verdwijning van Tyler hebben talloze feministen foto’s van hun ontblote lichamen op Facebook geplaatst. Femen riep 4 april zelfs uit tot ‘internationale dag van topless jihad’.
Op de pagina ‘My Body Belongs to Me’ krijgt het Tunesische meisje nu ook steun van Amerikaanse vrouwen die zich topless lieten fotograferen door de New Yorkse Reka Nyari.
Maar aangezien het tonen van borsten, en eigenlijk alleen het tonen van vrouwelijke tepels, in strijd is met de richtlijnen van Facebook, hebben de feministen de foto’s bewerkt in Photoshop. Facebook zegt nergens letterlijk dat vrouwentepels niet mogen, maar zegt wel dat er geen ‘pornografische afbeeldingen’ mogen worden gepubliceerd. Een blote vrouwenborst bleek in het verleden al vaker voor problemen te zorgen. En net dáár is nu volgens NRC.nl discussie over ontstaan.
Balans
‘Het hele punt van Amina’s actie is immers dat vrouwen zeggenschap over hun eigen lichaam moeten hebben. Wie is Facebook om vrouwen voor te schrijven dat zij hun borsten niet mogen tonen?’, vraagt de Nederlandse krant zich af.
Een woordvoerder van Facebook ontkent dat het bedrijf vrouwonvriendelijk zou zijn. 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor onze deels minderjarige gebruikers uiterst serieus', klinkt het. 'Het gaat er om een balans te vinden waarbij gebruikers zich veilig voelen en zich tegelijkertijd vrij kunnen uiten. Daarbij probeert Facebook rekening te houden met de uiteenlopende opvattingen van de meer dan één miljard gebruikers.'
Volgens fotografe Reka Nyari kun je als activist niet om Facebook heen. ‘Er is geen ander medium waarmee je zo snel zo’n groot publiek bereiken’, zegt ze aan de kant. Ze meent dat ze de goede beslissing nam door de tepels preventief onherkenbaar te maken. ‘Ik was bang dat de foto’s anders verwijderd zouden worden, en niet zouden worden gezien en gedeeld’, vertelt ze. ‘Bovendien zouden de Facebook-accounts van de afgebeelde vrouwen verwijderd kunnen worden. Dat wilde ik hen niet aandoen.’
Open all references in tabs: [1 - 3]
Via: nieuwsblad.be
Short link: Copy - http://whoel.se/~BcNV7$2fQ