Franciaország befogadta az ukrán Femen-vezetőt

Franciaország befogadta az ukrán Femen-vezetőt

Menedékjogot kapott Franciaországban Inna Sevcsenko, a nők jogaiért küzdő Femen nevű női szervezet ukrán vezetője.

2013.07.08 15:31MTI
Kinyomtatom

Fórumozok róla

+Nagyobb betűméret-Kisebb betűméret

Erről maga az érintett számolt be. A francia televíziós műsorokban gyakran fellépő 23 éves magas, szőke hosszú hajú nő februárban nyújtotta be kérelmét a francia menekültügyi hivatalnak (Ofpra) és a közelmúltban kapta meg a "pozitív választ".
 
A hatóság nem volt hajlandó megerősíteni a hírt, mivel "bizalmas jellegű" - közölte az Ofpra egyik illetékese. A Sevcsenko által bemutatott hivatalos dokumentum szerint a menekültstátus megadásáról a döntést április 9-én hozták meg. A fekete forrónadrágban és fedetlen felsőtesttel tüntető női aktivisták akcióiról ismert Femen vezetője részéről - saját szavai szerint - "stratégiai döntés" volt a francia menekültstátus kérése a mozgalom fejlesztése érdekében, amihez "egy helyre és egy országra van szüksége" a feministáknak. 

Sevcsenko - aki 2012 augusztusában turistavízummal érkezett Párizsba - emlékeztetett arra, hogy hazájában eljárás indult ellene, amiért motoros fűrésszel elvágott egy ortodox keresztet Kijev központjában. Az akcióval az ellen tiltakozott, hogy a Pussy Riot orosz punk banda tagjait elítélték, amiért egy számot előadtak Vlagyimir Putyin orosz elnök politikája ellen egy moszkvai katedrálisban. 

A Femen csoportot 2008-ban Kijevben alapították ukrán feministák, székhelyüket azonban már áttették Párizsba. Az elmúlt két évben azzal lettek világszerte ismertek, hogy félmeztelenül tiltakoznak a világ minden táján a szexturizmus, a nők prostitúcióra való kényszerítése, a homofóbia vagy a vallási intézmények ellen. Tavaly szeptemberben a francia fővárosban megnyitották "az új feminizmus első kiképző központját".

Hozzáadom a könyvjelzőhözKüldd ide: DeliciousKüldd ide: DiggKüldd ide: FacebookKüldd ide: myspaceKüldd ide: twitter

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: kulfold.ma.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~6wQ26$3Z3

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply