"Het brein achter Femen is een man"

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij of de Oekraïense feministische protestgroep Femen komt in het nieuws met een opmerkelijke mediastunt. Een Australische documentaire, die te zien is op het filmfestival van Venetië, onthult nu dat de organisatie is opgericht en wordt gerund door ... een man.

"Onze missie is protesteren, onze wapens blote borsten". Met die slogan voert Femen wereldwijd actie tegen discriminatie van vrouwen en voor gelijke rechten voor vrouwen. Maar nu moet uit de documentaire 'Ukraine is not a brothel' van de Australische filmmaakster Kitty Green blijken dat Femen gerund wordt door een man: Victor Svyatski.

Officieel is Svyatski een 'consultant' van de groepering, die deze zomer volgens de website van Femen in mekaar is getimmerd door de Oekraïnse geheime dienst omwille van zijn werk. Maar volgens Green is Svyaktski wel degelijk het brein achter de organisatie. "Het is zijn beweging en hij kiest de meisjes zelf uit. Hij kiest er de mooiste meisjes uit, want die komen op de voorpagina van de kranten. Zij werden het merkbeeld van Femen."

Vernederd
Zo was het bijvoorbeeld ook Svyatski die besliste om de Femen-meisjes naar Wit-Rusland te sturen, waar ze door de geheime politie werden gearresteerd, van hun kleren ontdaan, vernederd en in een bos bij de Oekraïnse grens werden achtergelaten. Ook Green was daarbij. Zij vertelde aan de Britse krant The Independent dat haar videomateriaal werd afgenomen door de KGB, acht uur werd vastgehouden en daarna naar Litouwen werd gebracht.

Green bracht verschillende maanden door met enkele meisjes die bij Femen actief zijn, maar pas na een tijdje werd het haar duidelijk dat Svyatski aan de touwtjes trok. "Eens je in Femen zit, is het onmogelijk hem niet te kennen. Hij is Femen." Eerst liet Svyatski niet toe dat Green hem filmde, maar ze bleef volhouden. "Ik moest hem gewoon op beeld krijgen, omdat ik verbijsterd was hoe hij Femen runt. Hij was echt verschrikkelijk met de meisjes. Hij schreeuwde hen toe en noemde hen 'bitches'."

Onderdanig
Toen Green uiteindelijk toch met Svyatski mocht praten, rechtvaardigde hij de paradox dat een 'patriarch' een feministische organisatie runt door te zeggen: "Deze meisjes zijn zwak. Ze hebben geen karakter, ze willen zelfs niet streng zijn. Integendeel, ze zijn onderdanig, hebben geen ruggengraat."

De Femen-meisjes zelf spreken van een soort Stockholm-syndroom, waarbij gijzelaars sympathie beginnen krijgen voor hun gijzelnemers. "We zijn psychologisch van hem afhankelijk. We weten dat we dit ook zelf kunnen en begrijpen, zonder zijn hulp, maar het is pure psychologische afhankelijkheid."

Via: demorgen.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~bi0bD$4C5

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply