Jenny varnas av MP efter bröstkuppen – Göteborgs

Mitt under Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen i torsdags kväll sprang fyra barbröstade kvinnor från aktionsgruppen Femen innanför avspärrningarna. De greps snabbt och fördes till polishuset i Visby för förhör.

Senare under kvällen släpptes en av dem, grundaren av Femen Sweden Jenny Wenhammar.

- De andra tre är fortfarande fast, säpo kan vara inblandade och jag är orolig över vad som händer nu. Enligt polisen är anledningen till att de släppte just mig att de tittat på film och sett att jag aldrig kom innanför avspärrningen och att jag inte hann få av mig min tröja, säger Jenny Wenhammar.

Men varför gjorde ni aktionen?

- Vi gjorde den i sympati med alla de människor i Ojnare, Norrland och resten av världen som utsätts för exploaterande och expanderande gruvdrift och där de små människorna inte har möjlighet att försvara sig. Korruption, lobbyism och business går före mänskliga rättigheter, säger hon.

Vi bor i ett land där både en statsminister och en utrikesminister mördats. Varför kastar ni er innanför avspärrningarna?

- Vi övervägde att inte bryta den hederskoden om att låta folk i Almedalen hålla sina tal. Men Femens sätt att agera gör att vi ändå valde att göra det här. Brösten är vårt enda vapen, säger hon.

Men det kan uppfattas som ett hot. Vad säger du om det?

- Då har vi väl visat hur lätt det är. I det tumult som uppstod när vi gjorde detta hade någon enkelt kunnat gå fram och göra något helt annat.

Du är själv miljöpartist och står på fjärdeplats på riksdagslistan i ditt distrikt Skåne Västra. Kan inte aktionen gå ut över dina möjligheter i partiet.

- Ja, det kan det ju.

Medan intervjun pågår ser Jenny Wenhammar att hon fått ett meddelande från partiet. När GP återkommer några minuter senare förklarar hon att hon fått besked från MP:

- De har bestämt att jag stryks från riksdagslistan om jag inte slutar med aktioner riktade mot politiker. Jag vet inte hur jag ska göra nu, jag behöver få det mer definierat var gränsen går. Det är ett livsval för mig, säger hon.

GP söker nu Miljöpartiet för en kommentar.

Läs om feministiska nätverkets bakgrund här

Via: gp.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~COZbb$5Dj

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply