Kegyetlenül megalázták az ukrán nőmozgalom aktivistáit …

Az ukrán feminista szervezet három tagja – Alekszandr Lukasenkónak maszkírozva – a fehéroroszországi KGB minszki székházának bejárata előtt tüntetett hétfőn a belarusz elnök elnyomó politikája ellen. A hölgyek félmeztelenül „Éljen Fehéroroszország!” és „Szabadságot a politikai foglyoknak!” szövegű feliratokat emeltek a magasba.

 

A helyszínre kiérkező rendőrök elől még sikerült kereket oldaniuk, ám a minszki főpályaudvaron elfogták őket. Előzőleg, a KGB-székház előtt, civil ruhások „gyűjtötték be” az akciót rögzítő tudósítókat, akiktől elkobozták a kamerákat, és megsemmisítették a felvételeket. A Femen hivatalos operatőre, az ausztrál Kitty Green rövidesen Litvánia fővárosában, Vilniusban került elő, ahová a fehérorosz hatóságok kitoloncolták.

 

A pályaudvaron őrizetbe vett három ukrán Femen-aktivista csak kedden adott életjelt magáról. Elmondásuk szerint a rendőrök betuszkolták őket a buszba, bekötötték a szemüket, majd órákon keresztül autóztatták őket fel-alá. Végül az éjjeli órákban szállították ki őket egy erdő közepén, ahol meztelenre vetkőztették őket, ütlegelték, egy késsel levágták a hajukat, majd olajjal leöntve azzal fenyegetőztek, hogy mindhármukat felgyújtják. Fenyegetésüket végül nem váltották be, viszont meztelenül – ruháik, okmányaik és telefonjaik nélkül – magukra hagyták őket.

 

Csaknem halálra fagyva sikerült eljutniuk a legközelebbi településre, ahol segítséget kértek az ukrán nagykövetségről. A szóban forgó erdő 4 órás autóútra volt a fővárostól. Az elgyötört lányokat az ukrán külképviselet gépkocsiján szerda hajnalban szállították vissza Ukrajnába. Az ukrajnai hatóságok hivatalos megkeresésére a fehéroroszországi BM szóvivője azt közölte, hogy először hall a történtekről, és tagadta, hogy a rendőrségnek vagy a titkosszolgálatnak bármi köze volna az esethez, ezért hivatalosan nem is indítanak vizsgálatot az ügyben.

 

Palkó István


Via: szon.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~z4X2c$Js

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply