Kiradírozhatatlan ceruzával szavaznak az olaszok

Ez kevesebb a legutolsó, 2008-as parlamenti választásokon ugyanekkor mért adatnál, akkor 49,16 százalékos volt a részvételi arány az első választási nap estéjén. Jelentősen emelkedett a parlamenti választásokkal egy időben Lombardiában, Lazióban és Molisében zajló tartományi választásokon való részvétel, amely átlagosan meghaladja a 49 százalékot. A szavazás nyugodt légkörben zajlik egész Olaszországban, de lassítja a szavazókörzetekbe eljutást az északon zuhogó hó, délen pedig a heves esőzés.

Feszültséget egyedül a Femen nőjogi mozgalom aktivistái okoztak abban a szavazókörzetben, ahol Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népének (PdL) elnöke voksolt. A Femen két orosz és egy francia tagja újságírónak adta ki magát, majd Berlusconi megjelenésekor levetkőzött. Mellükön és hasukon az „Elég Berlusconiból!” felirat volt olvasható, és olaszul is ezt kiabálták. A beavatkozó rendőröknek is ellenálltak, végül őrizetbe vették őket.

A 2006 óta minden parlamenti választáson két napon át szavazó olaszok személyi igazolvánnyal és választási igazolvánnyal voksolhatnak. A közel egy méter hosszú, harminc centiméter széles szavazólapokon a szenátusba és a képviselőházba választott párt logóját kell beikszelni kiradírozhatatlan nyomot hagyó ceruzával. Vasárnap este tízkor zárták az urnákat, hétfő reggel héttől pedig délután háromig tart a szavazás.

Via: mandiner.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~NrOSN$2Jt

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply