Kivonul a Femen Ukrajnából

Aktivistáit ért sorozatos támadások miatt felfüggeszti ukrajnai tevékenységét és elhagyja az országot a félmeztelen tüntetéseiről ismertté vált Femen ukrán nőjogi mozgalom – jelentette be kedden Olekszandra Sevcsenko, a szervezet egyik vezetője.

„Az utóbbi időben öt támadást hajtottak végre a szervezet aktivistái ellen. Megértettük a jelzést, és úgy döntöttünk, hogy felhagyunk ukrajnai tevékenységünkkel. Meg akarjuk tartani aktivistáinkat, és meg akarjuk védeni őket a támadásoktól. Félünk, hogy megölnek bennünket” – jelentette ki Olekszandra Sevcsenko.

Hozzátette, hogy a szervezet tagjai nagyobb biztonságban tudhatják magukat külföldön, ahol „az ukrán hatalom nem éri el őket, és veszély esetén védelmet kérhetnek a helyi rendvédelmi szervektől”. A Femen-vezető ugyanakkor nem árulta el, mely országba készülnek átköltözni.

Kamuházkutatott a rendőrség

A döntésben valószínűleg szerepet játszott, hogy a Femen szerint a hatóságok kedden provokációt hajtottak végre ellenük. A kijevi rendőrség ugyanis azt közölte, hogy fegyvereket találtak a Femen irodáinak átkutatása során. A szervezet azonban tagadja a vádakat és azt állítja, hogy a fegyvereket a hatóságok helyezték el irodáiban.

A kijevi rendőrség közleménye szerint egy névtelen bejelentést követően vizsgálták át a mozgalom főhadiszállását, ahol a házkutatás során egy második világháborús pisztolynak és egy kézigránátnak látszó tárgyat, illetve Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Kirill orosz ortodox pátriárkát célkeresztben ábrázoló képeket találtak.

A Femen ugyanakkor azt állítja, hogy a fegyvereket a hatóságok helyezték el irodáiban.
„Megérkeztek a helyszínre és arra utasítottak minket, hogy hagyjuk el a házat, mert egy bejelentés szerint pokolgépet helyeztek el ott. Két-három percre kimentünk, aztán visszahívtak minket, és közölték, hogy ezeket a tárgyakat találták. De nekünk nincsenek fegyvereink (...) Ez abszurd! Önmagában a tény, hogy a rendőrség néhány másodpercen belül egy különleges egységgel szállt ki, jelzi, hogy az egész meg volt rendezve" - mondta Anna Hucol, a Femen egyik vezetője.
Az eset kapcsán egyelőre senkit sem vettek őrizetbe.

A világszerte félmeztelen női aktivistáinak tiltakozóakcióiról híres, a sokkoló akciókkal a nők jogaiért és a szexizmus és diszkrimináció ellen kampányoló szervezet szerint ez a lépés „újabb provokáció” a hatóságok részéről, aminek célja a Femen tevékenységének megfékezése. Hucolt a közelmúltban kétszer is összeverték a Femen tevékenysége miatt. A szervezet szerint a támadásokat az ukrán belbiztonság rendelte el.

Via: index.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Qrzzk$45W

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply