Lakáshoz köti Szlovákia a kettős állampolgárságot

A szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása az állampolgárság megszerzésének körülményeitől teszi majd függővé a szlovák állampolgárság megtartását, nem pedig attól, hogy az adott szlovák állampolgár mely másik országban szerzett még állampolgárságot - adta hírül Robert Kalinák belügyminiszter közlésére hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.

A hírt később a külügyminisztérium közleménye is megerősítette.Martonyi János külügyminiszter és Miroslav Lajcákkal csütörtöki brüsszeli találkozóján tisztázódott, hogy Pozsony nem tervez olyan, az állampolgárságot érintő szabályozást, amely diszkriminatív módon sújtaná a szlovákiai magyarokat - közölte a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-vel.

Kaleta Gábor szerint a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosításának lényege, hogy a jogszabály egy másik ország állampolgárságának megszerzését - a szlovák megtartása mellett - ahhoz köti majd, hogy az érintett emberek "főszabályként állandó lakóhellyel rendelkezzenek abban az országban, ahol új állampolgárságot szereznek".
   
Korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy Magyarország az összes nemzetközi fórumon lépéseket tesz, ha Szlovákia úgy javítja ki az állampolgárságról szóló törvényét, hogy az ugyan ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, ám Magyarország viszonylatában továbbra is érvényben maradjon. Robert Fico szerint Semjén mondatai egy rossz kezdetet jelentenek.

Robert Kalinák szerint az állandó lakhely intézménye egy egész sor - a másik országban szerzett - kötődést feltételez. Hozzátette, általános jelenségnek számít az is, hogy az állandó lakhelyre való bejelentkezés esetén a fogadó ország igazolást kér az adott személytől arról, hogy az megszüntette állandó lakhelyét az anyaországában. Robert Kalinák rámutatott, hogy a szlovák belügyi tárca által kidolgozandó első öt törvényi norma között lesz az állampolgársági törvény említett módosítási tervezete. A jogszabály-módosítás tervezetének kidolgozását Robert Kalinák szerint a tárca azonnal elkezdi, amint a szlovák törvényhozás bizalmat szavaz Robert Fico kormányának.

Via: origo.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~CmMse$qt

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply