Háborúzni is kész Irán a fontos miniszigetért

A Perzsa-öbölben, a Hormuzi-szoros közelében lévő Abu-Músza-szigeten a múlt héten tett látogatást Mahmúd Ahmanedizsád iráni elnök, amit az Öböl menti Együttműködési Tanács (CCG) provokációnak minősített. Az öbölbeli monarchiák - Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Bahrein, Omán, Katar és Kuvait - kedden Dohában tartott külügyminiszteri értekezletén arra a megállapításra jutott, hogy az iráni elnök látogatásával nyilvánvalóan megsértette az Egyesült Arab Emírségek szuverenitását.

Ahmad Reza Purdasztán tábornok, az iráni szárazföldi erők parancsnoka az állami televízió internetes felületén csütörtökön megjelent nyilatkozatában közölte, hogy ha a diplomáciai erőfeszítések nem vezetnek eredményre, a hadsereg kész szembeszállni a stratégiai fontosságú sziget nyugalmát megzavaró féllel.

A világszerte tengeren szállított kőolaj mintegy 40 százalékát áteresztő Homuzi-szoros bejáratánál fekvő Abu-Músza másik két kis szigettel, a Tonbe-Kúcsekkel és a Tonbe-Bozorggal ősidők óta Iránhoz tartozott. A britek a múlt század elején tették rá a kezüket a szigetekre, majd a hatvanas években London Abu-Músza közigazgatását az általa létrehozott Sardzsa sejkségre, a majdani Egyesült Arab Emírségek egyik tagjára bízta. Miután a britek távoztak az Öböl térségéből, Irán lépéseket tett, hogy visszacsatolja a szigetet a területéhez. Sardzsa sejkséggel 1971 novemberében megállapodott arról, hogy iráni csapatok állomásoznak a szigeten.

1980-ban már az Egyesült Arab Emírségek jelentette be igényét a szigetre, de az ENSZ BT nem adott helyt kérésének. Egyébként Szaddám Huszein akkori iraki elnök az Irán elleni háború egyik célját Abu-Músza "felszabadításában" jelölte meg.

Irán 1992-re már teljes egészében ellenőrzése alá vonta a 12 négyzetkilométeres szigetet, de az Egyesült Arab Emírségek azóta is magának követeli Abu-Múszát. A perzsa állam korábban jelezte, kész a szigetről tárgyalni, de megvédelmezi területi egységét minden agresszióval szemben. 

Via: origo.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~rSKKf$qS

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply