Oda a szenátusi többsége a román kormánynak

Mihaela Popa szenátor csütörtökön jelentette be, hogy az ellenzéki Nemzeti Liberális Párthoz (PNL) csatlakozik, amelyhez korábban Sorin Frunzaverde, a PD-L volt első alelnöke is szegődött.

Frunzaverde a Traian Basescu államfőt támogató demokrata párt három első alelnöke közül volt az egyik. A kilépését több tucatnyi önkormányzati képviselő és polgármester is követte, de azóta a PD-L több törvényhozót is elvesztett, amit a román elemzők szintén a volt első alelnök döntésével hoznak összefüggésbe. Popa egyébként csütörtökön Frunzaverde társaságában jelentette be, hogy a liberális párthoz csatlakozik.

Csütörtökig patthelyzet uralkodott a bukaresti szenátusban, ahol a kormányoldal és az ellenzék padsoraiban helyet foglaló honatyák száma egyforma volt. Popa távozásával azonban felbillent az egyensúly, így az ellenzéknek már 67 szenátora van, a kormányzó pártoknak pedig már csak 65.

Román elemzők szerint a PDL-ből való kilépési hullám azzal is magyarázható, hogy a demokrata párt biztos vesztesének tűnik az idei romániai önkormányzati és parlamenti választásoknak. Az Emil Boc vezette alakulat támogatottsága 20 százalék alatt van a legutóbbi felmérések szerint, az ellenzéki PNL, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta ellenzéki szövetség  viszont 50 százalék körüli eredményre számíthat. Boc nemrég bejelentette, hogy a június 10-i helyhatósági választásokra a demokraták célkitűzése a 25 százalékos támogatottság elérése.

A román kormánynak a következő napokban bizalmi szavazással kell
szembenéznie a parlamentben, miután az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett a törvényhozói testület elé. Ennek elfogadása a kormány bukását jelentené, de az ilyen bizalmi szavazásokon a román parlament mindkét háza szavaz. A képviselőházban pedig a kormányoldal egyelőre biztosnak látszó parlamenti többséggel rendelkezik, ezért a szenátusi "hatalomvesztés" miatt egyelőre nem forog veszélyben a román kormány pozíciója.

Via: origo.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~sKDJA$qc

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply