‘Ludieke aanval’ tijdens persconferentie ECB-president

Economie

De persconferentie van de Europese Centrale Bank vandaag is korte tijd onderbroken geweest, nadat een actievoerder ECB-president Mario Draghi aanviel met confetti. Ze riep daarbij op tot “een eind van het dictatorschap van de ECB”. De actie is opgeëist door actiegroep FEMEN.

De feministische actiegroep, bekend van protestacties met blote vrouwen, plaatste een tweet over de actie:

Twitter avatar FEMEN_Movement FEMEN Germany: Watch FEMEN crash ECB President Mario Draghi! https://t.co/XAYnvnDySN с помощью @YouTube 33 minuten geleden

De demonstrante, die wel een jasje uitdeed maar haar zwarte T-shirt aanhield, werd snel afgevoerd. Draghi hervatte korte tijd later - met een grote glimlach op zijn mond - zijn toelichting op het besluit om de rente ongemoeid te laten.

De FEMEN-activiste. AP / Michael Probst

Tijdens de opening van het nieuwe gebouw van de ECB in Frankfurt vorige maand braken er grote rellen uit. De demonstranten zijn tegen de bezuinigingen die worden opgelegd door de trojka aan onder meer Griekenland. De ECB maakt als grote schuldeiser van eurolanden deel uit van die trojka.

Opkoopprogramma

Een groot deel van de persconferentie van Draghi draaide om het opkoopprogramma van schuldpapieren, oftewel quantitative easing, dat sinds begin dit jaar loopt. Het opkopen van leningen moet ervoor zorgen dat banken meer geld beschikbaar hebben voor leningen. Dat moet uiteindelijk de inflatie dichterbij het langetermijndoel brengen van net onder de twee procent.

Het opkoopprogramma van ongeveer 60 miljard euro per maand loopt in principe tot september 2016. Door positieve cijfers over de economie van de eurozone de afgelopen weken werd de afgelopen weken gespeculeerd dat het programma mogelijk eerder dan dat wordt teruggeschroefd.

Draghi zei tijdens de persconferentie “verbaasd te zijn” over de speculaties hierover. Ook als een eventuele stijging van de olieprijzen later dit jaar de inflatie zou aanjagen, houdt de centrale bank volgens de Italiaan vast aan het het programma. “Wij kijken door die cijfers heen.”

De ECB-bankpresident vertelde dat het opkoopprogramma momenteel volgens plan verloopt en dat de maatregelen “effectief” lijken te zijn.

“De situatie op de financiële markten en de kosten voor leningen voor de private sector zijn de afgelopen maanden stukken verbeterd. De leenvoorwaarden voor bedrijven en huishoudens zijn versoepeld.”

Lees meer over:
Mario Draghi rentebesluit ECB

Open all references in tabs: [1 - 5]

Via: nrc.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~gSKKf$5yK

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply