Megjegyezte magának Magyarországot a Femen

A ma már párizsi székhelyű szervezetet 2008 áprilisában Ukrajnában alapította az akkor 24 éves Anna Hucol, eredetileg a külföldön szexrabszolgaságba kényszerített ukrán nők védelmében, ma azonban a férfiuralmú társadalom, a diktatúra, a szexizmus és az egyházak politikai szerepvállalása ellen szerveznek látványos tiltakozó akciókat, szinte bárhol Európában, sőt, néha azon kívül – például Tunéziában is. Eleinte fehérneműben demonstráltak, aztán 2009-ben egyik aktivistájuk új hagyományt teremtett, amikor félmeztelenül vett részt egy megmozdulásban.

Hitvallása szerint a Femen küldetése a tiltakozás, ideológiája a nők jogainak radikális védelme – sajátos kifejezésük szerint a „szextrémizmus" –, az ateizmus és a feminizmus, fegyvereként pedig a csupasz keblek szolgálnak. Taglétszámukról nem állnak rendelkezésre pontos adatok, de néhány tucatnyian lehetnek Franciaországban és Ukrajnában, a Facebookon pedig csaknem hatezer, míg a legnépszerűbb orosz nyelvű közösségi oldalon, a VKontaktyén 13 ezer támogatójuk van.

Via: nol.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~FOZbb$5so

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply