Miljöpartiets kritik mot barbröstade protesten

Jenny Wenhammar var en av de fyra kvinnor ur den feministiska aktivistgruppen Femen som greps i samband med en barbröstad protest mot Fredrik Reinfeldts tal på torsdagskvällen. I höst kandiderar hon till en riksdagsplats för Miljöpartiet. Hon står som nummer fyra på en av partiets listor i Skåne. Anders Wallner, MP:s partisekreterare, tar avstånd från gårdagens aktion.

– Jag tycker att demonstrationer som går ut på att störa ut andra personers tal är fel oavsett vem som gör det egentligen, men självklart blir det extra allvarligt när det är en person som själv är politisk aktiv. Vi tar kraftigt avstånd från den här metoden

Går det att förena de här två engagemangen?

– Nej jag tycker inte att det här är bra och självklart är det extra allvarigt när man själv är partipolitiskt aktiv. Jag tycker inte att man ska göra sådana här saker.

Bör hon välja nu?

– Det är upp till medlemmarna i Skåne att avgöra om det är en person de har förtroende för. Men jag tycker inte att det är ett beteende man ska ha om man är riksdagskandidat för Miljöpartiet.

Ska hon kliva av sin kandidatur?

– Det jag kan säga är att det här inte kan hända igen.

Jenny Wenhammar bekräftar samtalet med Anders Wallner som hon tyckte höll god ton. Anders Wallner sa tydligt vad han tyckte. De kom överens om att partiet nu ska återkomma om var gränsen ska få gå för aktivism. Jenny Wenhammar undrade bland annat om hon kan vara aktivist i utlandet eller inte.

"Det är allvarligt"

Men bara ett par timmar senare pratade hon åter med Anders Wallner som då sa att partiet inte kommer att tolerera hennes typ av aktivism och att det inte är kutym inom partiet.

Hur ställer du dig inför detta krav?

– Jag kan inte ta ställning till det nu. Nästa vecka ska Miljöpartiet i Skåne träffas och diskutera frågan. Själv tycker jag att det är väldigt viktigt att det finns en aktivist också representerad i riksdag och regering. Jag anser att aktivister är en viktig del i samhället.

När Expressen når Petter Forkman, som är ordförande i MP Skåne, instämmer med Anders Wallners kritik.

– Det pågår diskussioner nu om hur vi ska gå vidare med detta. Det är allvarligt när man stör yttrandefriheten, säger han.

Jenny Wenhammar förstår att många inte sympatiserar med henne och de övriga kvinnorna. Men hon säger också att aktivism är ett viktigt element i samhället.

– Folk säger att vi är odemokratiska. Men ser man på de länder som inte är demokratiska så har de inga aktivister. Det finns en äldre statlig utredning som säger att aktivism är en viktig del i en demokrati.

Via: expressen.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~DndiJ$5EH

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply