Nazister som håller dagliga torgmöten nere på Hamnplan i Visby, Säpo-vakter som bildar klunga runt toppolitikerna och barbröstade kvinnor som försöker storma Almedalsscenen under statsminister Fredrik Reinfeldts tal.
Det är valår i Almedalen i Visby. Det märks på spänningen, aggressiviteten, den massiva polisbevakningen.
Förra året var den förra S-ledaren Mona Sahlin i Almedalen. En kväll när hon var på väg från sitt hotell förföljdes hon av nazister från Svenskarnas parti. Hon kallades "landsförrädare".
- De såg ut att hata mig så starkt, sade Sahlin då.
Då hade Mona Sahlin inget livvaktsskydd. Nazisterna kunde komma nära. Riktigt nära.
Stryker omkring
I år är nazisterna ännu synligare. Partiledaren för Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, höll - ett utbuat - tal från scenen i Almedalsparken förra lördagen. Efteråt avfärdade han Mona Sahlin och hennes upplevelser från när hans partikamrater gick på henne förra året.
- Jag ser det inte som något hotfullt överhuvudtaget. Det var av en slump att de stötte på varandra. De kände igen henne och hon kände igen dem från det torgmöte vi hade haft tidigare under dagen. Varpå hon frågade "vad glor ni på?" Och de gav ett spydigt svar tillbaka, att hon är landsförrädare. Sedan gick de skilda vägar, sade Jacobsson till Expressen.
I år har Sahlin fått skydd. Ibland har hon synts med två vakter, ibland med fyra. Det har inte hindrat nazisterna från att stryka omkring i hennes närhet på seminarier och vid utfrågningar.
Känner du dig trygg i år?
- Ja, annars skulle jag inte vara här, säger Sahlin till Expressen.
Svenskarnas parti - har du sett dem något mer?
- Ja, absolut. På Expos seminarium i går (läs i tisdags, reds anm) så kom de ju in där också. De står där med sina märken och sina flaggor och tröjor och verkligen markerar närvaro, så javisst, jag har stött på dem flera gånger.
Säger de något?
- Nej, men om blickar kunde säga något så har de nog sagt mycket. Men de säger inte landsförrädare, men jag ser ju när de ger intervjuer att jag avancerat från landsförrädare till folkförrädare.
S-riksdagsledamoten Arhe Hamednaca vittnade förra lördagen om att han blivit utsatt för ett rasistpåhopp. Han hade precis kommit till Visby när han frågade ett gäng unga killar om adressen till en restaurang. De svarade: "Jävla neger, åk hem!", enligt Hamednaca. Händelsen är polisanmäld.
Välkända av polisen
Nazisterna från Svenskarnas parti är inte de enda som befunnit sig i Almedalen. I tisdags upptäcktes en nazist från den våldsamma grupperingen Svenska motståndsrörelsen och en vänsterextremist från AFA beväpnade i centrala Visby. Båda är välkända av polisen och en av dem har tidigare dömts för grova våldsbrott.
- Båda hade knivar på sig och den ene hade dessutom pepparspray, sade Tomas Granlund, polisens kriminalinsatschef för Almedalsveckan och förundersökningsledare, till Expressen.
Statsminister Fredrik Reinfeldt tvingades i torsdags kväll avbryta sitt tal en stund efter att barbröstade kvinnor från Femen försökt springa fram mot Almedalsscenen. Skrikande släpades de bort av polisen.
Protesten handlade om Nordkalks och SMA Minerals etablering i Ojnareskogen på norra Gotland. Efteråt var Femens grundare Jenny Wenhammar, som också kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet i Skåne, mest missnöjd över att hon inte kom närmare statsministern.
- Jag önskar att vi hade kommit längre fram, sade Wenhammar när hon släpptes från polisstationen under torsdagskvällen och tillade att hon inte kom innanför avspärrningarna.
Tar avstång från aktionen
MP:s partisekreterare Anders Wallner tog "kraftigt avstånd" från partikamratens agerande:
- Jag tycker inte att det här är bra och självklart är det extra allvarigt när man själv är partipolitiskt aktiv. Jag tycker inte att man ska göra sådana här saker.
Gotlandspolisen klarar inte av ett så stort arrangemang som Almedalsveckan. I stället skickas mängder av poliser från fastlandet. Enligt uppgift till Expressen rör sig polisinsatsen om runt 250 till 300 poliser. Till det kommer också cirka 120 livvakter och ett dussin poliser från nationella insatsstyrkan.
Polisens uppgift är omfattande. Få platser, om ens någon, samlar så många högprofilerade politiker och makthavare under en begränsad tid som Almedalsveckan.
Till och med politiker som vanligtvis har ett ganska lågt säkerhetspådrag - som MP-språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson - skyddas under veckan av Säpo-vakter i trängseln i Visbys gränder.
Från polisens sida hoppas man att veckans vanligtvis så artiga och vänliga stämning ska smitta av sig på alla:
- Det är en sådan väldigt bra anda i Almedalen - så hög tolerans och en så bra kultur som gör att man respekterar varandras åsikter, att man får säga emot varandra och att man har en stor respekt för det, säger Petra Sjölander, kommunikationsstrateg vid Gotlandspolisen.
Gotlands geografiska avskildhet gör det lättare för polisen att hålla koll på inresande bråkstakar och politiska extremister. Inför Almedalsveckan pågår också ett underrättelsearbete:
- Vi har en underrättelseavdelning inför Almedalen, både underrättelser och analyser. Vore så fallet skulle vi till 99,9 procents chans känna till det, säger kriminalinsatschefen för Almedalsveckan Tomas Granlund om inresande bråkstakar.
När Almedalsveckan tar slut i morgon går det politiska Sverige på semester. Men i augusti och framför allt i september börjar den riktigt stora prövningen. Då syns politikerna på valaffischer, i tv-reklam, vid valstugor och på torgmöten.
Den som vill kan komma nära en politiker.
Med uppmärksamheten kommer också hoten, trakasserierna och i bland också våldet. Från polisens sida är bilden av gärningsmannen som ger sig på politiker klar:
- Det är frustrerade människor i största allmänhet. Det är vad vi brukar kalla för rättshaverister som till övervägande del står bakom de här hoten, sade Johan Grenfors, tillförordnad chef för Rikskriminalpolisen och ansvarig för polisens särskilda säkerhetsorganisation under valåret, när han deltog i ett seminarium om just hot mot politiker i torsdags.
Grenfors fortsatte:
- Det finns också andra inslag i detta. Det finns personer som befinner sig på ytterkanterna i det svenska politiska havet som ägnar sig åt det här i väldigt stor utsträckning också.
Hakkors på dörren
En som väl känner till hot och trakasserier från ytterkanten är just förra S-ledaren Mona Sahlin. Efter decennier i toppolitiken och högprofilerad i frågor som rör invandring, feminism och HBTQ-rättigheter har hon blivit ett närmast unikt hatobjekt i högerextrema kretsar.
- Jag tycker att det är svårt om man ska eller inte ska prata, men att vakna upp med ett hakkors på sin dörr när man sovit ensam hemma, när man sprättar upp ett brev och inser att det är bajs man har fått på fingrarna, barnen kan komma hem med en lapp som någon har stuckit till dem där det står hot, sade Sahlin vid ett Almedalsseminarium i onsdags.
Har du aldrig känt att du varit nära att kasta i handduken?
- Tanken har gått till och från. Efter mordet på Anna (utrikesminister Anna Lindh, reds anm) var det väldigt mycket som krävdes för att vara kvar.
I maj presenterade Brottsförebyggande rådet, Brå, en omfattande undersökning bland förtroendevalda. Den visade att en femtedel av alla politiker hade blivit utsatta för hot, trakasserier eller våld under 2012. En klar majoritet av de utsatta hade vid flera tillfällen råkat illa ut. Bara en femtedel av dem hade utsatts en gång under året.
Till stor del rörde det sig om hot - ofta via nätet. Det är sällan hoten övergår i fysiskt våld.
Hat varje gång
Alla partier är inte lika utsatta. Värst är det för Sverigedemokraterna. 43 procent av deras politiker hade under 2012 råkat ut för hot, trakasserier eller våld.
Näst efter SD kommer Miljöpartiet och Vänsterpartiet, där ar 26 respektive 24 procent av politikerna utsatta.
- Om jag hårddrar det kan jag säga att sverigedemokrater och dem som står för motsatsen till Sverigedemokrater - de två ytterligheterna har det svårast. Är man kvinna, är för bögar och mot rasism då möter man hatet som finns från alla olika extremister. De har det som tuffast, säger Mona Sahlin till KvP.
Kent Persson, partisekreterare för Moderaterna:
- Är man ledande företrädare och står upp tydligt i frågor om alla människors lika värde, att Sverige ska vara ett öppet och tolerant land. Står man upp för att människor ska få stärkta HBTQ-rättigheter, varje gång man gör det får man både hat- och hotmejl eller andra former av hat emot sig.
Det finns också en könsaspekt på politikerhoten. Undersökningen från Brottsförebyggande rådet visar att kvinnor i större utsträckning än män är utsatta.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt:
- Tonen är mycket råare mot kvinnor, framför allt på nätet. Det finns ofta direkta eller indirekta hot om sexuellt våld som är väldigt otäcka.
Hur ser du på hot mot politiker?
- Det är en verklig begränsning av demokratin. Det gör att politiker blir mer försiktiga och att det är svårare att nå dem och prata med dem. Därför måste man verkligen bekämpa de här hoten, säger Sjöstedt.
Hotar demokratin
Hoten, trakasserierna och våldet är inte bara ett obehag för den utsatte. De riktar sig mot samhället.
- Det undergräver förutsättningarna för en levande demokrati. Det gör att en del kanske drar sig för att ta ett uppdrag och det kan vi inte acceptera, säger justitieminister Beatrice Ask, M.
Finns det anledning att se över lagstiftningen?
- Jag har inget sådant förslag på bordet i dag. Jag tror att det är viktigt när det gäller lagstiftning att vi inte gör särskilda lagar för politiker och skiljer ut politiker i förhållande till journalister eller andra utsatta grupper, säger Ask.
Mona Sahlin reagerar på Asks uttalande om lagstiftningen:
- Tjänstemän har ju i lagstiftningen att det är lättare att ingripa (mot hot, reds anm) och straffa hårdare än mot politiker. Det är inte rimligt. Man borde åtminstone likställa hot mot politiker med hot mot tjänstemän.
Brå-undersökningen visar att mer än var tionde politiker undvikit att engagera sig eller uttala sig i en fråga på grund av utsatthet eller oro. Av de som blivit utsatta för hot eller våld är det en av fyra som självcensurerat sig.
Så fungerar hoten. De tystar politiker. De tystar demokratin.
Via: expressen.se
Short link: Copy - http://whoel.se/~J6PQe$5Df