Under Almedagsveckan protesterade fyra personer ur aktivistgruppen Femen mot kalkexploateringen i Ojnareskogen på Gotland. Aktionen utfördes under Fredrik Reinfeldts tal och bestod i att de fyra kvinnorna sprang fram mot scenen samtidigt som de visade sina bröst. På kropparna hade de bland annat skrivit "Lobbyists go home" och "No mining boom". En av dom som medverkade i aktionen var Jenny Wenhammar, Miljöpartist och nummer fyra på listan över riksdagskandidater i Skånedistriktet. Idag meddelar Miljöpartiet att Jenny Wenhammar stryks från listan. Själv känner hon ingen ånger för att hon deltog i aktionen.
– Det som händer i Ojnareskogen är den största miljö- och rättsskandalen i Sverige just nu, det var en viktig fråga att sätta fokus på. Alla Femen-aktioner handlar om att komma så nära en skenhelig makt som möjligt.
Att aktionen kunde uppfattas som hotfull är inget som hon vägde in innan hon deltog.
– Vårt fokus är på det allvarligare hotet, att vi håller på att ta bort vår egen överlevnad om vi inte agerar nu. För mig är det viktigare att vi lyfter den frågan och skapar debatt. Och det har vi gjort, av de aktivister jag pratat med säger att det aldrig pratats så mycket om Ojnareskogen som det gör nu.
Men Miljöpartiet tycker alltså att hennes aktivism har gått över gränsen för vad de kan acceptera av en riksdagskandidat. Petter Forkstam, ordförande i Miljöpartiet Skåne var med och fattade beslutet att stoppa Jenny Wenhammar från att kandidera i höst.
– Civil olydnad och aktivism har alltid varit viktigt för Miljöpartiet, vi tycker det är ett bra sätt att vitalisera demokratin. Men när man är hotfull och stormar en meningsmotståndares tal så blir det problematiskt, man måste låta alla få möjlighet till yttrandefrihet. Jenny har sagt att det eventuellt kan bli liknande aktioner i riksdagskammaren om hon kommer in, och därför tog vi det här beslutet.
Jenny Wenhammar säger själv att hon inte vill välja mellan parlamentarismen i riksdagen och sin aktivism.
– Jag väljer både och, jag tycker det behövs en representant från aktivistvärlden inom politiken som visar att aktivism är viktigt för demokratin.
Via: sverigesradio.se
Short link: Copy - http://whoel.se/~WRinI$5Ho