MP-politiker: Väljarna kunde ha fått avgöra

När Fredrik Reinfeldt höll sitt tal under årets upplaga av Almedalen blev han avbruten av barbröstade kvinnor från organisationen Femen. En av dem var Jenny Wenhammar, fjärdenamn på Miljöpartiets riksdagslista för västra Skåne i valet i höst.

På måndagen meddelade Miljöpartiet i en debattartikel i Expressen att Wenhammar nu stryks från riksdagslistan med motiveringen att hennes engagemang i partiet var oförenligt med aktioner ämnade att störa andra politiker.

Hon har tidigare genomfört liknande aktioner utan att hon har uppfattat att de ska ha varit problematiska för hennes politiska uppdrag. Att aktionen mot statsministern skulle diskvalificera henne från riksdagen tycker hon delvis är förvånande.

– Det är ingen nyhet att jag är Femen-aktivist och stör politiker, för det är vad vi gör. Det var känt redan när jag blev nominerad till riksdagslistan, säger Jenny Wenhammar.

"Är ett osäkert kort"

Hon fick ett ultimatum av partiet att välja politiken eller aktivismen. Hon vägrade att välja sida och Miljöpartiet fattade då beslutet att stryka henne från riksdagslistan. Ett beslut som hon hellre hade sett att väljarna hade fått fatta.

– Väljarna kunde ha fått avgöra om de tycker att det är viktigt med den typen av ifrågasättande, som inte backar för vad alla andra i gruppen tycker. Jag är ett osäkert kort för Miljöpartiet för jag skulle inte vara den som skulle vara rädd för att förlora min position i riksdagen.

Hon menar att det är synd att hon inte får en chans i valet eftersom hon tror att hon hade kunnat ge ett unikt perspektiv i riksdagen som inte finns i dag.

– Jag tycker att det är viktigt att ha någon i en hög position som kan representera aktivister eftersom aktivister är en viktig del av demokratin runtom i världen.

Det har funnits en rädsla för att hon ska fortsätta att göra liknande aktioner i riksdagssammanhang om hon hade blivit invald. Men något sådant skulle inte alls vara aktuellt, enligt henne själv.

– Det finns inte att jag skulle hålla på och göra Femen-aktioner i riksdagen, för hade jag gjort en enda hade det varit den sista. Det skulle ha varit vid ett synnerligen väl valt tillfälle i så fall, säger hon.

Hur blir det framöver vad gäller parlamentarisk politik?

– Där är jag ju icke önskvärd just nu.

Via: expressen.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~WIKx8$5Hp

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply