Nakna och fria leder Femen det feministiska korståget

KYIV På den svarta järnporten putar ett par runda bröst, ett gult och ett klarblått. Inga vanliga hängbröst. De står rätt ut. Det är Femens symbol – den unga, kvinnliga sexualiteten.

Vi stiger rakt in i Femens träningsrum i centrala Kyiv, där de förbereder sina aktioner fysiskt och mentalt. En kvinnlig version av Leonardo da Vincis "Den vitruvianske mannen" är målad på väggen. Kvinnan är naken, prydd med en blomsterkrans och har öppnat munnen i ett ursinnigt skri.

Den ukrainska feministrörelsen Femen tror på kvinnligt raseri. De tror också på chockeffekten. Sedan rörelsen grundades år 2008 har den blivit världsberömd för sina feminstiska aktioner där medlemmarna sågar ner kors, protesterar mot sexturism under fotbolls-EM och möter den ryske patriarken Kirill på flygplatsen under illtjut med texten "Kill Kirill" målad på ryggen.

Allt detta barbröstade. Det är Femens metod – att uppträda nakna. "Nakna och fria" är en av deras sloganer.

Ny feminism

– Kvinnlig sexualitet har utnyttjats i alla tider, men sedan vi fick rösträtt och politiska rättigheter har sexindustrin helt enkelt exploderat. Kvinnokroppen har aldrig varit så exploaterad som nu. Därför behövs en ny form av feminism. Genom att uppträda nakna visar vi att vår kropp tillhör oss själva och vi är stolta över den. När vi klär av oss ser man tydligt att vi är kvinnor. Våra kroppar är vårt verktyg, säger Jana Zjdanova, 24.

Till vardags försörjer hon sig som dansare på nattklubbar. Hennes medaktivist Anna Sidorenko (21) studerar ekonomi. Aktivisterna i Femen har olika bakgrund, det gemensamma är att de vill ändra kvinnors sätt att se på sig själva i Ukraina.

– Många kvinnor i Ukraina säger själva att deras plats är i köket. De har gått med på att vara slavar. Men det betyder inte att situationen i Västeuropa är speciellt mycket bättre. Titta på våldtäktslagarna i era länder! Utmanande klädsel anses vara en förmildrande omständighet. Vår rörelse blev på kort tid världsberömd och vi fick snabbt filialer i Italien och Frankrike. Det bevisar att hela västvärlden behöver en ny slags feminism, säger Aleksandra Sjevtjenko (24).

Vad går den nya feminismen ut på?

– Att kvinnor ska vara kvinnor. Vi behöver inte likna män. Kvinnor ska vara vackra, välvårdade, sminkade, stolta över sig själva och sin kropp. De tidiga feministerna klippte håret kort och ville visa männen att jag kan vara precis som du. Men vi vill inte vara som män. Vi har rätt att vara annorlunda, säger Sjevtjenko.

Själv är hon lång och slank med uppsatt hår och tjocka sotade ögonbryn, målade i perfekta fågelvingar ovanför ögonen. De flesta Femenaktivister jag träffar har anammat den västerländska normen för kvinnors utseende.

De ser ingen motsättning i detta. Tvärtom utnyttjar de skrupelfritt sin skönhet för att få den manliga världen på knä.

– Vi är fysiskt starka, modiga, smidiga, starka. När vi klär av oss offentligt blir männen i makten skräckslagna. De får inte erektion. De blir bara rädda och försöker tysta ner oss, som i Vitryssland där våra aktivister arresterades och försvann i flera dagar, säger Aleksandra Sjevtjenko.

Kidnappade av KGB

I december 2011 kidnappades tre Femen-aktivister av den vitryska säkerhetspolisen KGB. De lämnades nakna och utan telefoner i en skog efter att de hade demonstrerat mot landets president Aleksandr Lukasjenko i Minsk.

En av Femens kändaste profiler, Inna Sjevtjenko, har lämnat Ukraina av säkerhetsskäl och bor nu i Paris där hon leder en lokalavdelning av Femen. Hon flydde i början av hösten efter att hon hade sågat ner ett stort träkors i Kyiv och därefter började förföljas av säkerhetspolisen.
Korset sågades ned för att visa solidaritet med fängslade Pussy Riot i Moskva. Pussy Riot har dock betackat sig stödet och tar avstånd från Femens antireligiösa aktioner. Det gör inget större intryck på Femens grundare Anna Hutsol.

– Pussy Riot gick in i en kyrka och höll en konsert på altaret. Kanske de själva inte förstår den djupa symboliken i sin handling. Men vi planerar våra aktioner oberoende av vad de anser, också när vi vill uttrycka vårt stöd för dem, säger hon.

Varför väljer Femen att uppmana till våld som till exempel i sloganen "Kill Kirill"? Kan man inte kämpa för kvinnors rättigheter på ett fredligt sätt?

– Jag planerade naturligtvis inte att döda Kirill, jag hade ju inga vapen på mig. Det handlade om att den patriarkala institutionen utövar politisk makt. Vi vill peka på att Kirill predikar det kristna budskapet men samtidigt har ett eget flygplan, dyra bilar och klockor. Det är institutionen som vi vill ta död på, förklarar Jana Zjdanova, som utförde aktionen. Hon fick femton dagar i arresten som straff.

Femens aggressiva och uttalat provokativa aktioner har framför allt väckt förundran och irritation i Ukraina. De har visserligen blivit kända. Men är detta rätt sätt att få ukrainska kvinnor att anamma feminismen?

Ja, säger Jana Zjdanova.

– I våra länder, före detta totalitära regimer, finns det bara ett sätt att bekämpa makten. Det är att använda deras egna metoder. Ni behöver exakt samma radikalism i Europa om ni ska få bukt med chauvinistiska våldtäktslagar och sexuell exploatering av kvinnokroppen.

Via: hbl.fi


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~i0mJY$1ru

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply