Nem szexmániások, hanem feministák és ateisták a félmeztelenül …

Flmeztelenl tntetnek, de nem szexmnisok. Hanem feministk s ateistk. Akciikkal megosztjk a kzbeszdet, s nem tagadjk: a hrvers miatt csinljk. A mozgalom szlhazjbl, Ukrajnbl gyakorlatilag elmenekltek, most nyugat-eurpai orszgokban tobzdnak a topless performance-ok. Ez is volt az ra annak, hogy a Femen mozgalom az elmlt hat vben a vilghrnvig vigye. A szervezet alaptja, Hanna Hucolezekrl is beszlt az Origo tudstjnak Kijevben, az elrehozott ukrn parlamenti vlaszts elestjn. Kampnycsend volt, gyhogy politikrl csak rintlegesen lesz sz. A vallsrl viszont sokat vitztunk.

Mi vitte r, hogy 2008-ban megalaptsa a Fement?

Elg egyszer oka volt: szerettem volna egy szervezetet, amelyik a fiatal lnyok jogairt harcol Ukrajnban, mert akkoriban itt nem volt ilyesmi. Teht nem is voltak olyanok, akik annyira hangosan lltak volna ki a ni jogok mellett, mint most mi. Az persze ms krds, hogy helyes-e, amit tesznk, de gy legalbb beszlnek rlunk.

gy tudom, a korai idkben egy kis kijevi laksban hzdtak meg, mra pedig mr egy nemzetkzi szervezet lett a Femenbl. Mi vonzza az j tagokat?

Pldul az, hogy felszabadtjuk a ni nemet, illetve az, ahogyan. Senki nem knyszerti a tagokat, akik kztnk vannak, mind egy ideolgit vallanak.

Az alapt szerint teljes az egyetrts a Femenen bell

Forrs: Vrs Szabolcs - Origo

Kvncsi vagyok, hogyan trtnt, amikor a vdjegykk vlt topless tntetsek mellett dntttek.

Az tlet nem egyik pillanatrl a msikra jtt. A Femen egy letforma, lpsrl lpsre alakult ki a tntetsnek ez a formja. gy gondoltuk, hogy a botrnyos szereplsekkel lehet a legnagyobb rdekldst elrni, s felhvni a figyelmet az ukrn nk problmira. A legradiklisabb utat kellett, hogy vlasszuk, egybknt Janukovics exelnk miatt: az els topless tntetsnk akkor volt, amikor 2010-ben jra elindult az elnkvlasztson. Abbl, ahogy a hatsgok reagltak, megrtettk: ez a leghatkonyabb mdszer. Rettenetesen zavarta ket, hogy meztelen ni testeket lttak a minisztriumok eltt.

Nem vits, hogy ennl nagyobb figyelmet nehz elrni, de ktlem, hogy azok nagy rsze, aki nkre nz, rgtn a ni jogokra asszocilna.

Inna Sevcsenk, a Femen reklmarca egy milni tntetsen

Forrs: AFP/Marco Bertorello

Errl hosszasan vitatkozhatnnk. A ni test szimblum is, amely arra is alkalmas, hogy tntessenek vele, mi ezt gy gondoljuk helyesnek. nnek, aki nem ukrn, lehet, hogy nehz megrtenie az itteni frfitrsainak a mentalitst s azt, hogy nem vagyok szexmnis. Amikor levesszk a felsnket, az a bels harcunk jelkpe is, mert a helyi kzvlekeds szerint ezt csak otthon lehet csinlni. Nem knny m az itteni aktivistknak ezt nyilvnosan, mondjuk egy idsebb politikus eltt megtenni.

A Femen msik attribtuma a vallsellenessg. Mirt?

Semmilyen vallst nem tudunk tisztelni, mert genezistl kezdve mindegyik elnyomja a nket.

Azt hihetnnk, hogy a nhny, mg ltez matriarchlis afrikai trzzsel szimpatizlnak.

Nem fontos, ki a dominns. A vallst mint nmagban val dolgot nem tudjuk elfogadni.

Megkereszteltk?

Meg. De nem krtem. 19 vesen lettem ateista. Azeltt templomba jrtam, s minden este imdkoztam.

Mi trtnt 19 vesen?

Okos lettem. Elkezdtem olvasni, s rjttem, hogy a vilg ms, mint amilyennek hittem: nincs benne hely istennek. Mg emlkszem is arra az estre: mintha megvilgosodtam volna.

rdekes, mert a keresztny tants mintha egyms elfogadst – de semmikpp sem a nk elnyomst – felttelezn.

Nem rtek egyet. A Biblinak szmos olyan rsze van, amelyek szerint a frfi s a n nem egyenl. n katolikus?

Rosszabb: protestns.

A nyugati keresztnysg sokkal progresszvebb, mint az ortodox egyhz. Az elbbi legalbb prblkozik, de itt semmi nem vltozik.

A kollegini rtestik az olyan akcik eltt, mint amilyen pldul a prizsi vagy a klni volt?

Persze.

s mit mond nekik? Hogy „ez az, csinljtok”?

sszehangolt akcikrl van sz. Tudjuk, hogy ezek a helyek az odajrk szmra szent helyek, de mi ateistk vagyunk, s egy katedrlisban is csak kznsges szkeket s asztalt ltunk. A botrnykeltssel szeretnnk felhvni magunkra a figyelmet. Ugyangy ksz vagyok harcolni a nkrt, mint n a sajt istenrt. Szmunkra a n a szent. Ha elnyomjk, mi is hasonlan jrunk el msok megszentelt helyeivel. Ez egy hbor.

Nem alkusznak

Forrs: Vrs Szabolcs - Origo

Flre ne rtsen, nem misszionrius vagyok, de a klni dmban ldgl nyugdjas hv mit tett azrt, hogy a Femen akcijt kelljen nznie?

Szemlyesen lehet, hogy semmit, de azt az ideolgit kpviseli, amely elnyomja a nk s a homoszexulisok jogait, s betiltja az abortuszt. Hogy az egyes muszlim orszgokban tapasztaltakrl mr ne is beszljnk.

Akkor ugorjunk! Kik pnzelik a Fement?

Magnszemlyek, akik osztjk a nzeteinket, vagy egyszeren csak viccesnek talljk, amit csinlunk. Emellett webruhzunk is van, s mr kiadtunk ngy knyvet.

2010 krl a politikai plyval is kacrkodtak.

El kellett dntennk, hogy nemzetkzi aktivista csoportknt vagy egy ukrajnai prtknt akarunk tovbb mkdni. Az elbbi nyert. De nem zrom ki, hogy nhny jelenlegi s volt tagunk politikai plyra lp. Vgl is: nem lehetnek rkk aktivistk.

A mozgalom legismertebb arcai a Femen nyugat-eurpai rezidensei. Ez mennyiben segt az ukrn nk helyzetn?

k a hatsgi agresszi miatt dntttek a tvozs mellett. Most, az itteni forradalom utn, nem tudjuk, mi lesz. Kivrunk, s kisebb csapatokat ptnk fel. Ukrajnban ma hbor van, kiszmthatatlan a helyzet. Elfordul, hogy egy fegyveres nacionalista jn szembe: olyankor letagadom, hogy Femen-tag vagyok.

Ha mr nacionalizmus: azt minek nevezn, amikor a nyugati tntetseiken – teht ukrn aktivistk – „Fuck Putin” feliratot festenek magukra?

Semmilyen nacionalista felhang nincs ebben. Mi Putyin diktatrja ellen lzadunk. Meg Lukasenka s Janukovics rendszere ellen. Kapjuk is a brlatokat, hogy hbor idejn mi mirt mondjuk a spanyolorszgi abortusz szigortsval vagyunk elfoglalva. Szval mr csak ezrt sem vagyunk nacionalistk.

Hanna Hucol a kijevi Rodina-Maty- (Anyafld-) emlkmnl

Forrs: Vrs Szabolcs - Origo

Ha visszatekint az elmlt hat vre: mi vltozott a Femen tevkenysgvel?

Ukrajnban vgre beszlnek a ni jogokrl s a feminizmusrl. A nk pedig aktvabbak lettek, s elkezdtek maguknak krdseket feltenni – pldul azt, hogy mirt kell gy lnik. A nagy gond az, hogy itt semmilyen tudomnyos httere nincs ennek, az egyetemen – pldul Franciaorszggal ellenttben – semmit nem oktatnak errl. Az elrt fejlds pedig egyelre csak a nagyobb vrosokban ltszik, vidken mg mindig ugyanolyan minden, mint szz ve.

Elmegy holnap szavazni?

Igen.

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: origo.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~GtGpP$5VA

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply