Partikamraten om bröstkuppen: "Det var dumt och fel" – Göteborgs

Göteborgs miljöpartistiska kommunalråd Kia Andreasson hör till de partikamrater som delvis försvarar Jenny Wenhammars aktion under Reinfeldts tal.

Som en av fyra från aktionsgruppen Femen genomförde Wenhammar en topplessmanifestation där flera av medlemmarna tog sig innanför polisens avspärrning nedanför Almedalsscenen.

- Jag har ingenting emot själva manifestationen. I Miljöpartiets historia har vi sett många fredliga aktioner. Den som demonstrerar med brösten skadar ingen, säger Kia Andreasson.

Att ta sig innanför avspärrningarna, i ett läge då säpo står på tårna för att statsministern ska kunna framträda säkert, kan inte det uppfattas som hotfullt snarare än fredligt?

- De borde inte ha trängt sig innanför, det var dumt och fel att forcera avspärrningen. Men jag tycker att själva demonstrationen var fredlig. Jag fördömer det inte och tycker att det kan liknas vid en Greenpeaceaktion. Det var att de tog sig innanför som var fel, säger Kia Andreasson.

Jenny Wenhammar säger att hon nu fått ett ultimatum från partiet, att sluta med aktioner riktade mot politiker eller strykas från riksdagslistan. Vad säger du om det?

- Ja, det är väl riktigt att göra så. Är hon politiker så är hon med i systemet för att påverka inifrån. Tar man steget in i politiken får man förstå att det inte går att kombinera med politisk aktivism, säger Kia Andreasson.

Miljöpartiet centralt har ännu inte gått ut med några besked kring Jenny Wenhammar engagemang i partiet. Men partisekreteraren Anders Wallner hälsar via sin kanslichef Per Ängquist att partiet arbetar med frågan.

- Det vi sagt hittills är att det är oacceptabelt att som riksdagskandidat störa ett politiskt möte. Det gäller oavsett om man har kläder på sig eller inte, säger Per Ängquist.

Fler röster om om Wenhammar och Miljöpartiet:

Lotta Hedström, MP:s språkrör 1999-2002
– De visste att de gjorde en överträdelse och var beredda att stå för det. Det var civil olydnad med öppna ögon. Femen kan man tycka lite olika om, men det är en form av yttrandefrihet
De visste vad de gjorde.

Du tycker inte att hon ska strykas från MP:s riksdagslista?
– Nej, det tycker jag inte.


Statsvetaren Jenny Madestam från Stockholms universitet

– MP är ett tillåtande parti. Jämställdhetsfrågor och feminism är enormt viktigt i MP. Sen kan man ha åsikter om att man stör mötesfriheten. Jag är inte säker på att det kommer att straffas internt.

Hon uppger själv att hon har strukits från riksdagslistan. Vilken är din kommentar?
– Det är intressant. Då går de antagligen på en hederskod, att man inte stör mötesfriheten. Om det är så skulle det vara ett led i den professionalisering som MP gått igenom. För tio sedan hade hon säkert inte strukits från listan.

Statsvetaren Peter Esaiasson från Göteborgs universitet
Hur tror du att det här påverkar MP?

– Det blir bara ett litet blipp i informationsfödet, Hon kan stå kvar eller de kan stryka henne. Det spelar ingen större roll för partiet.

Via: gp.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~UTbAK$5DY

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply