Puppedemonstranter blir brukt på frimerke

Den ukrainske feministgruppa Femen har avbrutt møter med statssjefer og regjeringssjefer. Deres stunt er nakne pupper, og deres kamp er mot prostitusjon i Ukraina og kvinneundertrykkelse alle steder.

Må slikke Femens bakside

Men i går fikk gruppa en offisiell anerkjennelse de kanskje ikke hadde drømt om. Frankrikes president, Francois Hollande, valgte en av lederne, Inna Sjevsjenko, som modell til å pryde Frankrikes neste frimerke, som ble tatt i bruk i går.

- Det var en overraskelse, og fullstendig uventet. Det er stort å gå inn i historien på denne måten. Men det beste med det er at hver gang en homofob, en fascist, eller en ekstremist i Frankrike vil sende et brev med posten, så må han slikke Femen på baksiden, sier Inna Sjevsjenko til Radio Free Europe. Sjevsjenko fikk innvilget politisk asyl i Frankrike i forrige uke.

Hyllest til ungdommen

President Hollande sier han valgte Sjevsjenko som motiv fordi han ville hylle ungdommen.

- Jeg bestemte meg etter valget for at republikkens frimerke skulle ha et ungs ansikt, at det skulle være skapt av de unge, og at det skulle være valgt av de unge, sa Hollande.

Inna Sjevsjenko er modellen for frimerket. Men det egentlige motivet er Marianne, en helt fra den franske revolusjonen, som ble et symbol for republikken. Marianne har vært avbildet på franske frimerker i en årrekke, og forskjellige samtidige franske kvinner har vært modeller, blant annet Brigitte Berdot, Mirielle Mathieu og Chaterine Denevue.

Ikke alt er rosenrødt

Marianne har på seg et av kjennetegnene fra Den franske revolusjonen, ei jacobiner-lue. Inna Sjevsjenko er den første utenlandske kvinnen som har vært modell for «Marianne».

- Frankrike tok imot Femen, Frankrike ble glad i Femen, sier Sjevsjenko. Men hun innrømmer at heller ikke i Frankrike er alt rosenrødt.

- I virkeligheten er det mange fiender av kvinners rettigheter og kvinners frihet, selv i dagens Frankrike, sier Sjevsjenko.

Nylig har det vært store demonstrasjoner i Paris og andre franske byer mot homoekteskap, en lov som trådte i kraft i juni.

Via: dagbladet.no


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~T239D$3ej

This entry was posted in NO and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply