Pussy Riot: keresztfűrészeléssel tiltakoznak Oroszországban is

A Pussy Riot feltételezett, de még ismeretlen támogatói feszületeket döntöttek ki hétvégén Oroszországban is - számolt be hétfőn a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap. A független újság szerint a Femen ukrán szervezet augusztus 17-i, kijevi akciója "fertőzhetett". Egyik aktivistájuk a fotósok hada előtt fűrészelte le a kijevi Függetlenség tere közelében álló, 2004-ben emelt emlékkeresztet. A félmeztelen feminista a Pussy Riot tagjainak elítélése ellen tiltakozott.

Az oroszországi ortodox feszületek elleni támadásokról először a moszkvai patriarchátus internetes oldalán jelent meg a hír. Szombaton a Cseljabinszk megyében lévő Szmelovszkij faluban ismeretlenek három fakeresztet fűrészeltek szét. A Kazahsztánnal határos szibériai településre bevezető utaknál júliusban állították fel a feszületeket.

Arhangelszkben, az északi Fehér-tengeri kikötővárosban ismeretlenek ugyancsak elfűrészeltek és ledöntöttek egy közterületen álló feszületet.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az esetek összefüggésbe hozhatóak a Femen ukrán szervezet múlt keddi bejelentésével, amely szerint Kresztopoval (Keresztdöntés) nevű csoportjuk - úgymond - fellépést tervez az oroszországi ortodox egyházi faépítészeti központokban.

Az oroszországi Femen szervezet tagadta közvetlen részvételét a LiveJournal című közösségi oldalon meghirdetett "Fűrészeld a kereszteket - mentsd meg Oroszországot" nevű akcióban, de a keresztek ledöntését üdvözölte. Vezetőjük, Anna Gucol szerint "a keresztdöntés korszakának az orosz egyházi maffia alkonyává kell válnia, amelyek keresztjei a sánta Putyin-rezsim mankójául szolgálnak".

Az orosz lap ugyanakkor megjegyzi, hogy a Pussy Riot orosz punkegyüttes augusztus 17-én nem jogerősen két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt tagjai nem értenek egyet az egyházellenes vandál cselekményekkel. Egyikük, Marija Aljohina a múlt szerdán azt nyilatkozta, hogy a kereszt elfűrészelése nem vált ki belőlük szolidaritást. Egy ellenzéki aktivista a Twitteren közölte, hogy a punkegyüttes tagjai a keresztdöntő és templomokat meggyalázó akciókat elítélő nyilatkozatot készülnek kiadni.

 

Via: hvg.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~J0AmB$1Yk

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply