Putin favorit i ryskt val

Vid vallokal nummer 1 443, nära det välbärgade Kutozovskij i Moskva, råder intensiv aktivitet, rapporterar TT:s utsände.

En efter en ramlar valsedlar ner i de förseglade valurnorna av genomskinlig plast. Plötsligt kliver valobservatören Dmara Eidelman fram till en pälsklädd äldre dam, en intensiv ordväxling utbryter.

- Nej, hon kan inte rösta åt sin mor här, säger Eidelman.

En av valförrättarna går också fram och diskussionen tar ny fart.

Eidelman säger att de har räknat 60 namn som saknar giltigt skäl att rösta i vallokal 1 443. Det är inte i sig bevis på oegentligheter men enligt henne klart misstänkt. Valförrättaren godkänner dock inte Eidelmans protester, utan hon får i så fall ta frågan vidare till högre instans.

En annan valobservatör, Sergej Lumev, säger att det finns misstankar om att vissa av väljarna tillhör ”valkaruseller”, där samma person lägger flera röster i olika vallokaler.

- Valförrättarna har gett en del av väljarna små kort, det kan betyda något, säger han till TT:s utsände.

Vladimir Putin själv röstade med hustrun Ljudmila i en vallokal i Moskva.

- Jag steg upp, tränade lite och kom sedan hit. Jag hoppas på ett högt valdeltagande, sade Putin till de journalister som fanns på plats, enligt nyhetsbyrån AFP.

Bara några minuter senare dök tre kvinnor från den omdiskuterade ukrainska aktivistgruppen Femen upp i lokalen.

- Putin är en tjuv! ropade kvinnorna och försökte stjäla den urna där Putins röst hamnat.

Femen har fått stor uppmärksamhet de senaste åren för sina barbröstade protester mot bland annat prostitution och människohandel. Gruppen agerar numer i såväl Ukraina som Ryssland och Vitryssland.

I vallokal 260 i Vojkovskaja strax norr om centrala Moskva är ett bråk i full gång, när TT:s utsände kommer på besök. Ordföranden för valkommissionen, som inte vill uppge sitt namn, anklagar uppbackad av flera kollegor en av valförrättarna för att ha förolämpat henne och en polis har tillkallats.

Valförrättaren, Serob Chatjatrjan, anklagar å sin sida, med stöd av flera observatörer, ordföranden för att inte låta observatörerna röra sig fritt i lokalen och själva välja var de ska få gå.

- Vi har stoppats från att röra oss fritt i lokalerna säger observatören Katarina.

Snart är observatörernas jurist på plats, liksom ytterligare två poliser som säger att de tänker gripa valförrättaren. En hetsig diskussion tar vid och plötsligt höjer ordföranden rösten.

Raskt marscherar hon fram till en stol, plockar upp den och bär bort den till andra sidan salen. Med en smäll drämmer hon ned stolen i golvet.

- Där har ni er jävla sittplats, jag har inte gjort något fel!

Medan scenen utspelar sig går väljare obekymrat fram till valurnan en efter och tycks knappt uppmärksamma det pågående bråket. Med en suck sneglar en äldre herre mot klungan av observatörer, valförrättare, poliser och journalister och lämnar lokalen.

Via: norran.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~JtGpP$f8

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply