Ruhani’nin ziyaretinde FEMEN protestosu

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Avrupa turunda ilginç olaylar yaşanmaya devam ediyor. Ruhani’nin ziyareti nedeniyle İtalya’da bir müzedeki çıplak heykellerin üzerinin örtülmesinin ardından şimdi de Fransa’da gerçekleştirilen FEMEN protestosu, İranlı liderin kritik temaslarına damga vurdu.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin uluslararası ticari yaptırımların kaldırılmasının ardından çıktığı Avrupa turunda bugünkü durağı Fransa'nın başkenti Paris'ti.

İtalya’da çıplak heykel tartışmasına Ruhani de katıldı

FEMEN'DEN İLGİNÇ PROTESTO

Ukrayna’da kurulan Paris merkezli kadın hakları örgütü FEMEN İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Fransa ziyaretini protesto etmek için ilginç bir yol buldu.

Üzerine İran bayrağı çizilen FEMEN aktivisti, Eyfel Kulesi yakınlarındaki bir köprüden, koltukaltlarına ve boynuna bağlanan iplerle sarkıtıldı. Kadının yanında ise, “Hoş geldin Ruhani, özgürlük celladı” yazılı bir pankartın asılı olduğu görüldü. Polis göstericiye müdahale ederek pankartı yerinden söktü.

Avrupa’da ilk olarak İtalya’ya giden Ruhani'nin, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile Roma’da gerçekleştirdiği müze ziyaretinde çıplak heykellerin üzerinin kutularla gizlenmesi eleştirilere yol açmıştı.

FRANSA'DAN YENİ YAPTIRIM TALEBİ

Öte yandan, İran'la yeni ticari anlaşmalar imzalama hazırlığında olan Fransa'nın, Avrupa Birliği'ndeki (AB) ortaklarından Tahran'a yeni yaptırımlar getirilmesi için talepte bulunduğunun iddia edilmesi ise şaşırttı.

Associated Press'e (AP) konuşan yetkililer, 28-29 Ocak'ta İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yi ağırlayacak olmasına rağmen Fransa'nın Tahran'a uygulanacak nükleer program yaptırımlarının artırılmasını istediğini bildirdi.

Ruhani, Fransa'dan önce İtalya'ya gitmiş, bu ziyarette iki ülke arasında milyarlarca dolarlık iş anlaşmaları imzalanmıştı. Fransa Ruhani'nin iki günlük ziyareti esnasında benzer anlaşmalar imzalamayı ve yıllarca kendisini dış dünyaya kapayan İran'la barışçıl bir yol izlemeyi planlıyor.

İsviçre, İranlılara ait bloke edilen paraları serbest bıraktı

KARAR FÜZE DENEMESİ SONRASI ALINDI

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, İran'a yönelik bu olumlu tutumuna rağmen Fransa'nın yaptırım talebinin, orta ölçekli iki füze denemesi sonrası ABD'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulanması kararının ardından oluştuğunu belirtti.

Yetkililer, Fransa'nın tasarısının halen AB tarafından incelediğini ancak diğer birçok AB üyesinin bu tasarının İran ile uzun süren nükleer anlaşmazlığın ardından, siyasi ve ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik çabalarına zarar vereceğini düşündüklerini dile getirdi.

Fransa hükümeti ise konuyla ilgili soruları yanıtsız bırakırken, AB'den de Fransa'nın yaptırım talebiyle ilgili bir açıklama yapılmadı.

İsminin gizli tutulmasını isteyen bir Fransız diplomat ise Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'u kaynak göstererek AB'nin İran'a yeni yaptırımlar uygulama konusunu gözden geçirdiğini söyledi ancak süreci hangi devletin başlattığını açıklamadı.

İran'a yaptırımların kalkması: Türkiye için fırsat mı tehdit mi?

20'YE YAKIN ANLAŞMA İMZALANACAKTI

Sonucu belli olmasa da Fransa'nın bu talebinin ortaya çıkmasının Ruhani'nin ılımlı ziyaretini karmaşık hale getirebileceği düşünülüyor. Fransa Cumhurbaşkanlığı, 28 Ocak'ta iki ülkenin şirketleri ve bakanlıkları arasında 20'ye yakın anlaşmanın imzalanacağını duyurmuştu.

Ruhani'nin Paris ziyaretinin kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanıyordu ancak 13 Kasım'da IŞİD’in düzenlediği ve 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırılar nedeniyle ziyaret ertelenmişti.

İran ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere ile Almanya (5+1) arasında 14 Temmuz 2015'te Viyana'da varılan anlaşma, İran'ın nükleer faaliyetlerini Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) denetçilerine açmasını, buna karşılık denetçilerin onayından sonra İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyordu. UAEA'nın İran'ın nükleer anlaşmaya uygun gerekli önlemleri yerine getirdiğini onaylaması üzerine AB ve ABD, 16 Ocak'ta İran'a yönelik yaptırımlarını kaldırmıştı.

Open all references in tabs: [1 - 7]

Via: mynet.com


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~Cv9CR$6Rl

This entry was posted in TR and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply