Synode boos: ‘Pownews kwam alleen voor opstootje’


Door:
Karlijn van Houwelingen

28-10-13 -
10:29  bron: AD/De Dordtenaar


Voorzitter Gerrit de Fijter en de dames die ingezet zijn door PowNews tijdens de Nationale Synode in de Dordtse Grote Kerk.
© anp.

Voorzitter Gerrit de Fijter van de Nationale Synode in de Dordtse Grote Kerk zegt 'verbolgen' te zijn over de komst van tv-programma Pownews, dat dit weekeinde zelf drie pornoactrices meenam nadat actiegroep Femen een aangekondigd blootprotest had afgeblazen.


© anp.


© anp.


© anp.


© anp.


© anp.

De Fijter zegt dat veel kosten zijn gemaakt vanwege de verwachte Femen actie. Er was rond de kerk veel politie op de been. 'Dat wisten ze bij Pownews,' zegt hij. 'Ze kwamen alleen om een opstootje te verzorgen. Een hele slechte zaak dat ze, betaald uit belastinggeld, bewust dit soort dingen verstoren. Ik ben verbolgen.'

Hij ziet voorlopig geen mogelijkheden om actie te ondernemen.

Arrestatieteam
Een arrestatieteam hield de drie dames tegen toen ze net voor aanvang van de Synodeviering de kerk in wilden. De Fijter nam hen uiteindelijk mee naar binnen, omdat de politie hen juridisch gezien niet zomaar de toegang kon weigeren. Hij dacht op dat moment nog met de Femenactivisten te maken te hebben, die hun kleren uit zouden trekken.

'Ik zag er geweldig tegenop. Ik dacht: dadelijk gaat het gebeuren, hoe doe ik dat dan? Maar het gebeurde gelukkig niet. Later hoorde ik dat een aantal mensen in de kerk gebeden heeft dat het niet uit de hand zou lopen. We danken de Here er maar voor.'

Stadsbestuur hekelt kosten Femen-actie
Net als De Fijter is het Dordtse stadsbestuur nijdig om de kosten die gemaakt moesten worden om de Grote Kerk te beveiligen, nadat activisten aankondigden de Nationale Synode halfnaakt te verstoren. 'Daar hebben we onze ergernis over uitgesproken,' zegt woordvoerder Christien ter Linde van burgemeester Brok.

Omdat feministische actiegroep Femen aangekondigd had naar de Synode te komen, was vrijdag veel politie op de been. Ook zaterdag was de politie paraat, zij het minder zichtbaar. 'We wilden voorbereid zijn. Je weet niet of er één of tien komen,' verklaart Ter Linde. Gemeente en politie willen geen inzicht in de kosten geven.


© anp.

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: ad.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~ug8EB$4Om

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply