Toplessprotester splittrar feminister

Allt började med att tunisiska Amina Tyler i mars lade upp toplessbilder av sig själv med texten ”Fuck your morals” och ”Min kropp tillhör mig” på Facebook, där hon hade skapat en tunisisk gren av den ukrainska feministgruppen Femen.

Sedan revolutionen har islamismen spirat i Tunisien och reaktionerna lät inte vänta på sig. En tunisisk salafist, ultrakonservativ, meddelade att Tyler förtjänade stening. Efter att ha mottagit dödshot håller sig 19-åriga Tyler nu gömd. I en intervju med franska Canal Plus säger hon att hon ”fruktar för sitt och sin familjs liv”.

I solidaritet med Amina Tyler utlyste Femen en ”Topless jihad day” i början av april. Utan kläder på överkroppen och med slagord som ”Bara bröst mot islamism” i tusch protesterade kvinnor i bland annat Paris, Milano, Bryssel och Kyiv.


EmediateAd

Sofia Ahmed, som har startat Facebook-sidan Muslim Women against Femen.

Vi anser att Femen använder rasistiska stereotyper, har en islamofobisk syn.

Sofia Ahmed utlyste en "Muslimah pride day" som en motoffensiv mot Femen.

Det omtalade feministkollektivet kallar sig ”sextremister” och attackerar allt från kyrkan till president Putin.

Topless jihad-kampanjen eldade igång en intensiv debatt i sociala medier. Facebooksidan ”Muslim women against Femen” fick på drygt en vecka 7 000 följare. Här laddas bilder på kvinnor i hijab, huvudduk, upp med skyltar som ”Jag behöver inte räddas” eller ”För cool för att vara förtryckt”.

– Vi startade Facebooksidan för att ge röst åt vår frustration över Femen, säger Sofia Ahmed, muslimsk feminist och universitetsstudent i Manchester, och tillägger att hon oroar sig för Amina Tyler och hoppas att hon är i säkerhet.

– Vi anser att Femen använder rasistiska stereotyper, har en islamofobisk syn och vi kände inte att de representerar oss.

En av ledarna för Femen, Inna Sjevtjenko, skrev nyligen i en debattartikel i brittiska Huffington Post riktad till sina muslimska ”systrar”: ”Ni kan ta på hur många sjalar ni vill, om ni har friheten att ta av dem i morgon och ta på dem igen nästa dag”.

Som en motoffensiv mot Femen utlyste Sofia Ahmed en ”Muslimah pride day”, som fick stor uppmärksamhet.

– Vi kände att deras kampanj var helt kontraproduktiv för muslimska kvinnor och påverkar synen på feminism negativt i den muslimska världen, säger hon.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz


En man tänder ett ljus för offren i Boston-dådet.

V 16 | Hur gick explosionerna till?


Margaret Thatcher vid Richard Stones tavla 2009.

V 15 | Hur länge satt Thatcher vid makten?


Zlatan Ibrahimovic skriker ut sin glädje bredvid Barcelonas David Villa during i den dramatiska Champions League-matchen i Paris.

V 14 | Vem var det som orsakade straffen?

Näringslivs mest delade på Facebook just nu:


Stefan Löfven.

Hemlig maktgrupp bjuder in S-ledaren

Inbjuden av Wallenberg.


Investors vd, Börje Ekholm.

Han ställer sig bakom S omstridda beslut

"Är något positivt".


Bild på Arlanda Sky City.

Arlanda faller i ny flygplatsrankning

Här är bästa flygplatsen.

Open all references in tabs: [1 - 7]

Via: svd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~LwQ26$2er

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply