Vrouw door Saoedische politie opgepakt terwijl ze zieke vader vervoert

Een vrouw uit Koeweit is in Saoedi-Arabië gearresteerd omdat ze achter het stuur zat terwijl ze haar vader, een diabetes-patiënt, naar het ziekenhuis bracht. In het streng islamitische land geldt een rijverbod voor vrouwen.

Precies een week geleden protesteerden zo'n zestig Saoedische vrouwen tegen het rijverbod. Ze kropen achter het stuur en plaatsten daarvan filmpjes op YouTube. Zestien actievoerders werden door de politie aangehouden. Ze moeten elk 80 dollar betalen en kregen als waarschuwing mee zich voortaan aan de wettelijke voorschriften te houden.

De actie heeft niet veel geholpen, blijkt uit de arrestatie van een vrouw die haar zieke vader naar het ziekenhuis wilde vervoeren. Ze werd door de Saoedische politie van de weg geplukt in het grensgebied tussen Saoedi-Arabië en Koeweit. Beide landen onderhouden nauwe banden met elkaar. Dagelijks passeren honderden mensen de grens.

De agenten hadden geen boodschap aan de uitleg van de vrouw. Ze wordt nog altijd vastgehouden en er is een onderzoek naar haar gestart, meldt Kuwait Times. Het is niet duidelijk of de vader van de vrouw alsnog in het ziekenhuis is beland.

In de oliestaat Koeweit hebben vrouwen meer vrijheden dan in het strenge buurland. Ze mogen autorijden, stemmen en politieke functies bekleden. Vrouwen in Saoedi-Arabië daarentegen hebben geen recht om auto te rijden, zelfstandig naar het buitenland te reizen, een rekeningnummer te openen of te werken zonder toestemming van een mannelijk familielid.

Via: volkskrant.nl


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~NW55j$4Qv

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply