Blote borsten

De foto’s van de belaagde Léonard hebt u ongetwijfeld gezien, maar weet u ook welke boodschap de dames wilden verspreiden met hun actie? De kans bestaat dat u enigszins afgeleid was. En dat is wel vaker het geval met Femen.

Femen is ontstaan in Oekraïne, waar elke vorm van vrije meningsuiting onder druk staat. De vrouwen merkten dat niemand luisterde als ze als vrouw hun stem wilden laten horen. En toen gingen ze bloot. De rest is geschiedenis. De hele wereld leerde Femen kennen. Bloot passé? Nee, het is van alle tijden. Waar bloot is, zal gekeken worden. Maar wordt er ook geluisterd?

In de strijd tegen de onderdrukkende regimes in Oost-Europa heeft Femen haar effectiviteit wel al bewezen. Wereldwijd is het besef toegenomen hoe slecht de democratieën in bijvoorbeeld Oekraïne en Rusland functioneren, en dat besef is mee te danken aan de acties van Femen. Maar intussen gaat Femen echt internationaal en daar dreigt het meer een gimmick dan een efficiënte protestvorm te worden.

Dat blijkt onder meer door de keuze van Léonard als mikpunt van het protest. Léonard is inderdaad consequent de spreekbuis van een Kerk die, op zijn zachtst gezegd, worstelt met gelijke rechten voor holebi’s. Maar niemand is verplicht lid te worden van die Kerk. En de rest van het land luistert al lang niet meer naar Léonard en de zijnen. We leven in een land dat het holebihuwelijk en holebi-adoptie mogelijk maakte en zo wereldwijd vooraan loopt in de strijd voor gelijke rechten voor holebi’s, met of zonder Léonard.

Dus wat wilden de dames precies bereiken? Léonard van mening doen veranderen? Dat zal meer vragen dat wat blote borsten. De katholieken in dit land anders doen denken? De meesten denken er nu al het hunne van. Het lijkt erop dat Femen met deze actie vooral aandacht voor Femen wilde vragen. En dan moet je toch gaan opletten dat je niet in de eerste plaats merchandising in plaats van ideeën aan het verkopen bent.

Via: nieuwsblad.be


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~XerOW$2gP

This entry was posted in NL and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply