Femen, a 21. század szüfrazsettjei

A FEMEN 2008-ban Ukrajnában alakult radikális csoport. 2013 óta a székhelye Kijevből áttevődött Párizsba. Az orosz–ukrán válság indulásakor költöztek át. A topless tiltakozók 2013-ban 30-an voltak, idén már 40 tagot számlál a csapatuk.

Hogy mi ellen tiltakoznak? A szexturizmus, a vallási intézmények, a szexizmus és homofóbia, nemzeti-politikai témák ellen. A szervezet így definiálja magát: „harcolunk a patriarchális világ három manifesztációja, a nők kizsákmányolása, a diktatúra és a vallás ellen.”

Femen, a 21. szzad szfrazsettjei

2008. április 10-én Anna Hutsol alapította, amikor fény derült arra, hogy Ukrajnából sok nő kivándorolt külföldre a jobb megélhetés reményében, de szexuálisan kihasználták őket.

Kezdetben még csak fantáziabeindító szettekben jelentek meg: pl. a török nagykövetség előtt, nővérkeruhában, elmosódott sminkkel, de 2009. augusztus 24-étől ez megváltozott. Az egyik aktivista, Okszána Sacskó toplessben ment a függetlenség napján tüntetni, azóta ez lett a védjegyük.

2011 óta a nemzetközi hírügynökségek is felfigyeltek a tevékenységükre, azóta folyamatosan beszámolnak az akcióikról. 

Tudj meg még többet a Lótusz blogon, ahol több fotót is találsz!

Femen, a 21. szzad szfrazsettjei

Via: nlcafe.hu


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~4C2Xk$5tl

This entry was posted in HU and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply