Tre gripna efter toplessprotest

Den ukrainska feministgruppen Femen har gjort sig kända värden över för sina topplessprotester i Ukraina och Europa.

Nu har gruppen även kommit till arabvärlden.

Tre medlemmar i gruppen, som enligt AP ska vara två fransyskor och en tyska, greps på onsdagen utanför Tunisiens justitiedepartement.

Enligt AP kom de fram till byggnaden iklädda rockar som de sedan tog av och visat sina bara överkroppar där det bland annat stod "Free Amina". Kvinnorna hann bara genomföra sin protest i några minuter innan de omringades av polis som tog med dem till stationen medan en upprörd folkmassa samlades runt dem.

– Att de här kvinnorna tar av sig sina kläder som en del i yttrandefriheten är emot vår religion och traditionerna i Tunisien, sa Fatima Zahaouadi, en ung kvinna i folksamlingen, till AP:s reporter.

Folkmassan attackerade sedan journalister som var på plats för att bevaka protesten, samt advokater som försökte skydda journalisterna, uppger AP.

Publicerade bröstbilder på nätet

Den tunisiska kvinnan Amina Tyler, 19, publicerade toplessbilder på sig själv på nätet i mars i en Femeninspirerad aktion. Hon hade skrivit "min kropp är min och inte din heder" på sin kropp.

Aktionen upprörde konservativa krafter i Tunisien och Tyler tvingades gömma sig undan hot med hjälp av sin familj. Hon greps tidigare i maj och misstänks för att burit ett förbjudet objekt, en flaska med pepparsprej. Hon ska ställas inför en domare på torsdag, skriver AP.

"Vi attackerar justitiedepartementet en dag innan rättegången mot den tunisiska Femenfången Amina för att kräva att Amina släpps fri och att Tunisien slutar med den islamiska traditionen att döma kvinnors frigörelse", skriver en talesperson för Femen till AP.

Via: expressen.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~6Ny4E$2sw

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply