Tunisisk Femenaktivist riskerar långt fängelsestraff

Enligt Human Rights Watch i Tunisien kan de nya åtalspunkterna mot Amina Sboui vara politiskt motiverade. Organisationen kräver därför i ett utttalande i dag att domstolen noggrant går igenom de nya anklagelserna och tills vidare sätter Amina Sboui på fri fot, i väntan på ny rättegång.

– Åklagarna verkar samla ihop en mängd allvarliga åtalspunkter mot henne, anklagelser som inte alls har något att göra med det hon faktiskt gjort, säger Eric Goldstein, chef för mellanöstern- och nordafrikasektionen vid Human Rights Watch.

Amina Sboui fälldes den 30 maj för innehav av en pepparsprej, som hon enligt egen utsago haft för självförsvar. Straffet blev böter, men hon släpptes inte ur häktet.


EmediateAd

Sedan dess har flera politiker offentligt sagt att hon borde fällas för fler brott. Talesmannen för inrikesministern sade i ett uttalande att ”hennes provokation är en förolämpning mot alla muslimer”. Åklagarna i fallet har därefter lagt fram nya åtalspunkter – bland annat ”medlemskap i en kriminell organisation”, ”förstörelse av helig mark” och ”underminering av allmän moral”.

Under den tidigare regimen i Tunisien, då president Zine el-Abidine Ben Ali styrde, använde myndigheterna ofta åtalspunkten ”medlemskap i en kriminell organisation” för att döma politiska opponenter.

Den 10 juli lades även åtalspunkten ”förolämpning av civil tjänsteman” till mot Amina Sboui.

Hon riskerar nu upp till nio års fängelse, och kan enligt tunisisk lag hållas i häkte i 14 månader.

– Domstolen bör granska de allvarliga anklagelserna mot Amina Sboui, för att hon ska få en rättvis rättegång. Anklagelserna verkar vara motiverade snarast av ett behov av att straffa hennes provocerande aktivism än verkliga bevis, säger Eric Goldstein.

Amina Sboui är aktivist i den radikala feministgruppen Femen, och hon väckte stort rabalder när hon på sin blogg lade ut en bild på sig själv med naken överkropp där hon målat slagordet ”min kropp är min, inte någon hederskulturs”. Det skedde i mars i år, och hon fördömdes genast och fick ett dödshot hängande över sig när en islamistisk grupp lade ut en fatwa mot henne.

I maj åkte hon till staden Kairouan i Tunisien där hon greps efter att ha klottrat ”Femen” på en mur som omgärdar en begravningsplats. Enligt Kairouans borgmästare ska Amina Sboui ha tagit av sig kläderna på överkroppen när hon stod framför moskén intill begravningsplatsen. Detta tillbakavisas dock av de två journalister som följde med Sboui till Kairouan.

Halim Meddeb, en av Amina Sbouis advokater, säger till SvD att de tre vittnen som åklagarna hänvisar till alla dragit tillbaka sina vittnesmål om att Amina skulle varit halvnaken vid moskén. Han anser att det helt saknas substans i anklagelserna mot henne, och är orolig för hur hon behandlas i fängelset.

– Hon har fått åka till sjukhus nu, och mår efter vad jag förstått väldigt dåligt. Jag har försökt få tillstånd att träffa henne, och hoppas kunna göra det senare i dag. Jag är väldigt oroad över detta, säger Halim Meddeb till SvD.

QUIZ | Har du koll på åren som gått?


Vraket efter Costa Concordia.

2012: Vilket öknamn fick skandalkaptenen?


2011: Katastrofer och störtade diktatorer


BP:s oljeplattform exploderade 2010.

2010: Vad minns du av skandalernas år?

Open all references in tabs: [1 - 4]

Via: svd.se


Short link: [Facebook] [Twitter] [Email] Copy - http://whoel.se/~h4X3c$3en

This entry was posted in SE and tagged on by .

About FEMEN

The mission of the "FEMEN" movement is to create the most favourable conditions for the young women to join up into a social group with the general idea of the mutual support and social responsibility, helping to reveal the talents of each member of the movement.

Leave a Reply